Στην Τουρκία μεταφέρθηκαν 123 μετανάστες

Εν μέσω έντασης ολοκληρώθηκε η δεύτερη επαναπροώθησης μεταναστών από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία, μέσω Μυτιλήνης καθώς αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο με 45 πρόσφυγες από το Πακιστάν. Τελικά, μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας, το πλοία αναχώρησε ενώ οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Οι αλληλέγγυοι που έπεσαν στην θάλασσα
Οι αλληλέγγυοι που έπεσαν στην θάλασσα

Aξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσε το πλοίο «Λέσβος» με τους μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού που μετέφερε 60 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Ωστόσο, ένας από τους 45 επιστραφέντες που επέβαιναν στο πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης για το Δικελί, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός από τις τουρκικές αρχές για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο.

Εκτός των 44 ατόμων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, άλλοι 79 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σήμερα από την Κω και τη Σάμο στη Λέσβο όπου συνολικά 123 άτομα που δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα επιστράφηκαν στην Τουρκία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με διαδοχικές αναχωρήσεις πλοίων ναυλωμένων από τη Frontex.

Συγκεκριμένα, από τους επιστραφέντες, 111 είναι από το Πακιστάν, 2 από το Μπαγκλαντές, 4 από το Ιράκ, 4 από την Ινδία, 1 από το Μαρόκο, 1 από την Αίγυπτο και 1 Παλαιστινιακής καταγωγής (κατά δήλωσή του).