Πρώην αεροδρόμιο: Ποιοι φορείς μετακομίζουν από το χώρο του Ελληνικού

Περί τους δύο με τρεις μήνες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιτροπής που έχει οριστεί από την πλευρά της κυβέρνησης και των επενδυτών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η Σύμβαση παραχώρησης της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή της.

Στο μεταξύ, η ομάδα των στελεχών της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. υπό την πολιτικό μηχανικό Νανά Σπυροπούλου, στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, έχει εισέλθει σε φάση εντατικοποίησης των εργασιών που είναι αναγκαίες για να υλοποιηθεί η επένδυση, η οποία σε βάθος χρόνου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.

Στα ζητήματα που χρειάζεται να διευθετηθούν περιλαμβάνεται η μετακόμιση από την έκταση φορέων του Δημοσίου όπως είναι οι Οδικές Συγκοινωνίες – αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ (φιλοξενεί περίπου 400 λεωφορεία), οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που καταλαμβάνουν 270 στρέμματα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Αττικής (δεν λειτουργεί) και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ).

Οι παραπάνω φορείς έχουν ειδοποιηθεί εκ νέου από την Ελληνικό, η οποία τους έχει ζητήσει να έχουν αποχωρήσει από την έκταση το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016 και τους έχει καλέσει σε συζήτηση για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα. Το όλο θέμα μοιάζει απλό, αλλά δεν είναι, καθώς για να μετακομίσουν οι φορείς αυτοί, εκτός από την πολιτική βούληση που είναι αναγκαία (του αρμόδιου υπουργείου, που στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι το Υποδομών), χρειάζεται να βρεθεί η έκταση που θα μεταφερθούν και το ποσό για να καλυφθούν τα έξοδα.

Αξίζει να σημειωθεί σχετικά πως η λειτουργία στην έκταση αυτή φορέων όπως είναι η ΕΘΕΛ και η ΥΠΑ δεν συνάδει με τις χρήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Με άλλα λόγια το ίδιο το κράτος παρανομεί και αφήνει να λειτουργούν εγκαταστάσεις π.χ. φανοποιείων (χωρίς πιθανότατα τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες), ενώ δεν υφίσταται θέμα άδειας ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικά Πάρκα).