Βελτιωμένους τρόπους επιβολής του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ αναζητά η κυβέρνηση

Εναλλακτικά, βελτιωμένα σενάρια για τον τρόπο επιβολής του ειδικού τέλους των 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ εξετάστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών.

AdTech Ad

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος.

Οι πληροφορίες θέλουν τους τρεις υπουργούς να συζήτησαν το ενδεχόμενο βελτιωτικών προτάσεων ως προς τη διαδικασία επιβολής του ειδικού τέλους των 5 λεπτών του ευρώ στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολόγησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβολή του ειδικού τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υποδείγματα δήλωσης για την απόδοση του ειδικού τέλους.

Σύμφωνα με τα εν λόγω υποδείγματα, το ειδικό τέλος θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την 20η ημέρα κάθε μήνα. Πρόκειται, επί της ουσίας, για τις εισπράξεις από το ειδικό τέλος που έχουν καταβάλλει οι παίκτες, ανά στήλη, σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ τον προηγούμενο μήνα.

Κανονικά η πρώτη δήλωση για τον Ιανουάριο θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου, ωστόσο, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, αυτό δεν φαίνεται πιθανό. Για τον λόγο αυτό, ο ΟΠΑΠ έχει ήδη ζητήσει παράταση.

Οι κ. κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Παππάς συζήτησαν επίσης και την προσφυγή του ΟΠΑΠ – και των πρακτόρων – στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται εδώ πως ΟΠΑΠ και πράκτορες προσέφυγαν τον προηγούμενο μήνα στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή της εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης για την επιβολή του ειδικού τέλους. Ειδικότερα, ΟΠΑΠ και πράκτορες αξιώνουν την έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία θα «παγώνει» προσωρινά την υπουργική απόφαση.

Στην προσφυγή του ο ΟΠΑΠ χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, την επιβολή του ειδικού τέλους, καταγγέλλοντας μάλιστα «τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που εγείρει η είσπραξη του εν λόγω τέλους, μέχρι του σημείου της παντελούς αδυναμίας υλοποίησης άμεσης προσαρμογής των ηλεκτρονικών συστημάτων».

Να σημειωθεί εδώ πως η επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ αποφασίστηκε ως ισοδύναμο για την αναστολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σε έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τηλεοπτικές άδειες

Οι κ.κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Παππάς αναφέρθηκαν και στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, ήτοι τις τηλεοπτικές άδειες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Παππά, ο οποίος εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, τόνισε πως «οι τηλεοπτικές άδειες θα έχουν ένα πολύ σημαντικό δημοσιονομικό όφελος».