Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ που έστειλε η Ελένη Μενεγάκη!

Η απάντηση της παρουσιάστριας ήταν άμεση στην μεγάλη διάσταση που πήρε το θέμα τον Σύλλογο «Συνεχίζω» (Μεταμόσχευσης καρδιάς και οργάνων).

Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει μια συζήτηση στην εκπομπή «Ελένη» για τις μεταμοσχεύεις με αφορμή ένα θέμα που είχε παρουσιάσει ο δημοσιογράφος της εκπομπής Τάσος Τεργιάκης σχετικά με τον Μάρτιν Πιστόριους. Στην συνέχεια φανερά ενοχλημένος ο σύλλογος «Συνεχίζω» έβγαλε μια ανακοίνωση εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την παρουσίαση του θέματος από την «Ελένη» αναρτώντας την στα social media και συγκεκριμένα στο Facebook.

H αντίδραση της εκπομπής ήταν άμεση και οι συντελεστές έγραψαν ανακοίνωση και την απέστειλαν στον σύλλογο για ανάρτηση. Ώστε να δοθεί τέλος στην παρεξήγηση, ωστόσο οι υπεύθυνοι του «Συνεχίζω» δεν έκαναν τίποτε.

Διαβάστε εδώ την απάντηση της εκπομπής Ελένη

Την περασμένη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου προβλήθηκε στην εκπομπή ΄΄ΕΛΕΝΗ΄΄ ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Τεργιάκη σχετικά με τον Μάρτιν Πιστόριους, ο οποίος από τα 12 του (και επί 12 χρόνια), ήταν σε κώμα – ωστόσο επανήλθε σταδιακά και σήμερα, στα 39 του, η υγεία έχει αποκατασταθεί. Κατά την παρουσίαση του θέματος έγινε συζήτηση για την ζωή του Πιστόριους, με βάση όσα τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων και το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο «Ghost boy΄». Η κουβέντα έγινε όπως γίνεται καθημερινά στην στήλη του δημοσιογράφου, o oποίος παρουσιάζει διάφορα θέματα από όλο τον κόσμο και άγνωστες στο ευρύ κοινό ιστορίες.

Στην ανακοίνωση σας λανθασμένα αναφέρετε ότι η παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη και οι συνεργάτες της, την ώρα του φαγητού (!) είπαν ότι «ευτυχώς που δεν πήραν τα όργανα του νεαρού»(!), εννοώντας φυσικά ότι θα τον σκότωναν αφού επανήλθε ξαφνικά στην ζωή.

Σας παραθέτουμε, αυτολεξεί τους διαλόγους για να διαπιστώσετε και εσείς ότι η πληροφόρηση σας ήταν λαθεμένη.

EΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ : Όταν είναι κάποιος σε κώμα, θεωρείται κλινικά νεκρός;. Τότε μπορεί κανείς να δώσει, να χαρίσει κάποιο όργανο του όταν είναι σε κώμα, που όμως όταν είναι σε κώμα είναι ΄΄ζωντανός΄΄;.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΡΓΙΑΚΗΣ : Ναι, αλλά είναι σε στάδιο που σου λένε (οι γιατροί) ότι είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση..

ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ : Κοίτα όμως σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή θα μπορούσαν οι γονείς του να είχαν δώσει τα όργανα.. και να που αυτός συνήλθε.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: Εδώ όμως μιλάμε για μια περίπτωση που δεν είναι σε μονάδα εντατικής με μηχανήματα να κρατιέται ζωντανός.

ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ : Τώρα εμείς επιστήμονες δεν είμαστε, δεν το κατέχουμε το θέμα, όπως μας το λένε, μέχρι εκεί το δεχόμαστε.

Όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς από τον διάλογο και από το βίντεο της εκπομπής (που είναι διαθέσιμο και στο www.alphatv.gr), όσο διήρκεσε η συζήτηση, ουδείς έτρωγε από την ομάδα της εκπομπής, ούτε η κ. Μενεγάκη ανέφερε την φράση που της αποδίδετε («Ευτυχώς που δεν πήραν τα όργανα του νεαρού..»). Αντιθέτως, προσέγγισε το θέμα καθαρά δημοσιογραφικά, διατυπώνοντας απορίες που έχει, πιθανόν, ο μέσος τηλεθεατής ή τηλεθεάτρια και διευκρινίζοντας στο τέλος ότι «εμείς επιστήμονες δεν είμαστε, δεν το κατέχουμε το θέμα»

Είναι φανερό ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης του συλλόγου δεν είδε την συγκεκριμένη εκπομπή αλλά, μάλλον αντέδρασε εν βρασμώ, σε σχόλια τρίτων, που του μετέφεραν ανακριβώς το περιεχόμενο της συζήτησης.

Σας θυμίζουμε ότι η εκπομπή ΄΄ΕΛΕΝΗ΄΄ έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με παρόμοια ευαίσθητα ιατρικά και κοινωνικά ζητήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τρεις από τις δεκάδες περιπτώσεις που έχουν φιλοξενηθεί, κατά καιρούς, στο στούντιο από την κ. Μενεγάκη.