Προφυλάξου από την απιστία!

Προφυλάξου από την απιστία!

2

Ένα απλό, πρακτικό όσο και επιστημονικά τεκμηριωμένο μυστικό αρκεί για να προστατεύσεις τη σχέση σου από τις δίμετρες… απειλές που καραδοκούν.

Μια τρυφερή, καθημερινή κίνηση σε τακτικές επαναλήψεις είναι αρκετή για να ενισχύσεις τον δεσμό σου και να εξουδετερώσεις τους πειρασμούς που μπορεί να παρασύρουν τον καλό σου στον κακό τον δρόμο.

Για να μην σε κρατάμε σε αγωνία, όλο το κόλπο έγκειται στην τακτική σωματική επαφή και -προς αποφυγήν παρεξηγήσεως- δεν μιλάμε μόνο για την επαφή σεξουαλικής φύσης.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από επιστημονική μελέτη είχε δημοσιευτεί παλιότερα στη Νευροεπιστημονική Επιθεώρηση (Journal of Neuroscience) με στόχο να προσδιορίσει πώς λειτουργεί από νευρολογική άποψη ο μηχανισμός της ερωτικής αφοσίωσης υπό την επίδραση της ορμόνης οξυτοκίνη.

Η οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» εκκρίνεται σε τεράστιες ποσότητες από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού, θεμελιώνοντας τον γονεϊκό δεσμό με το παιδί της για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αλλά η οξυτοκίνη επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις της ζωής.

Πώς λειτουργεί η «ορμόνη της αγάπης»
Καθόλου τυχαία, η οξυτοκίνη ονομάζεται επίσης ορμόνη «της αγκαλιάς» ή «της εμπιστοσύνης» αφού τα επίπεδα της στον οργανισμό ανεβαίνουν με την εκδήλωση πράξεων γενναιοδωρίας, ευγνωμοσύνης, κοινωνικής προσφοράς, όπως και με το άγγιγμα, το αγκάλιασμα και το μασάζ αλλά και κάθε μορφή συναισθηματικής ή σωματικής επαφής με τους άλλους ανθρώπους.

Ακόμη, ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως τα επίπεδα της οξυτοκίνης εκτινάσσονται απότομα κατά τη διάρκεια του οργασμού αλλά πέφτουν κατακόρυφα αμέσως μετά. Αντίθετα μια ζεστή αγκαλιά ανεβάζει μεν απότομα την οξυτοκίνη αλλά τη διατηρεί σε υψηλό επίπεδο για πολλές ώρες στη συνέχεια.

Με αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βόννης, Ρενέ Χάρλεμαν (Dr. Rene Hurlemann), οργάνωσε ένα πείραμα για τις ανάγκες του οποίου δύο ομάδες αντρών «ελεύθερων» και «δεσμευμένων» εισέπνευσαν οξυτοκίνη μέσω ρινικού σπρέι και 45 λεπτά αργότερα προσεγγίστηκαν από μια όμορφη, γοητευτική γυναίκα ο καθένας τους ξεχωριστά.

Καθώς οι γυναίκες πλησίαζαν όλο και πιο κοντά στους άντρες, εκείνοι έπρεπε να αναφέρουν σε ποιο σημείο η απόσταση μεταξύ τους ήταν «ιδανική» και πότε γινόταν «ελαφρώς δυσάρεστη».

Τι έδειξε το πείραμα
Οι «ελεύθεροι» επέτρεπαν στις γυναίκες να πλησιάζουν πολύ κοντά, ενώ και οι ίδιοι μίκραιναν ταυτόχρονα την απόσταση μεταξύ τους. Όμως οι «δεσμευμένοι» άντρες κρατούσαν συνεχώς μια απόσταση «ασφαλείας» από τις γυναίκες καθώς δεν ένιωθαν άνετα όταν εκείνες πλησίαζαν πέρα από ένα σημείο.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι όταν έχει δημιουργηθεί ένας δεσμός εμπιστοσύνης σε μια σχέση, η οξυτοκίνη τον ενισχύει καθώς οι άντρες που θεωρούσαν τον εαυτό τους δεσμευμένο και είχαν εισπνεύσει μια δόση οξυτοκίνης ένιωθαν δυσάρεστα από την προσέγγιση μια ξένης όμορφης γυναίκας. Αντίθετα, οι «ελεύθεροι» άντρες που επίσης είχαν εισπνεύσει οξυτοκίνη αλλά δεν διατηρούσαν κάποιο συναισθηματικό δεσμό ένιωθαν άνετα ακόμη και στη  στενή επαφή με τις όμορφες άγνωστες γυναίκες.

Η οξυτοκίνη ενισχύει την αίσθηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, στους φίλους και τα αγαπημένα πρόσωπα. Στα τρωκτικά, η ίδια ορμόνη επηρεάζει την επιλογή ερωτικού συντρόφου ο οποίος παραμένει ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Όμως τώρα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η οξυτοκίνη μπορεί να λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο και στους ανθρώπους και ευθύνεται για τη διατήρηση υγειών μονογαμικών σχέσεων. Επίσης εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει θετικά την ερωτική πίστη και μπορεί να δράσει ως ερωτικό ελιξήριο, ενισχύοντας την αμοιβαία αφοσίωση ανάμεσα στα μέλη ενός ζευγαριού.

Πώς να αξιοποιήσεις την οξυτοκίνη σας
Μάλιστα, η οξυτοκίνη λειτουργεί προσθετικά, καθώς όσο περισσότερο εμπιστεύεσαι, αγκαλιάζεις, προσφέρεις, εκτιμάς και αγγίζεις τους άλλους, τόσο περισσότερη οξυτοκίνη παράγεται και άλλο τόσο ευκολότερα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Με άλλα λόγια όπου επιδρά η οξυτοκίνη όσο πιο πολλά προσφέρεις, τόσο περισσότερα εισπράττεις. Άρα, για να χτίσεις και να διατηρήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης, συνέχισε να αγκαλιάζεσαι, να αγγίζεις και να χαϊδεύεσαι με τον αγαπημένο σου, αφού κάθε αγκαλιά, κάθε άγγιγμα και κάθε χάδι θωρακίζει τον δεσμό σου από κάθε εξωτερικό εχθρό.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια,  η σχέση σου να διαθέτει ήδη μια ικανοποιητική υγιή και ισορροπημένη συναισθηματική βάση, κάτι που μας έχει απασχολήσει σε πολλά προηγούμενα άρθρα και θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον. Καθώς χωρίς αυτή τη βάση, όσο κι αν τον κανακεύεις, αργά ή γρήγορα εκείνος θα πετάξει σε άλλη αγκαλιά.