«Σιδέρωμα στήθους»: Η επώδυνη κι επικίνδυνη πρακτική που εφαρμόζουν οι μητέρες στο Καμερούν στις έφηβες κόρες τους

Μια εξωφρενικά επώδυνη και επικίνδυνη για την υγεία τεχνική εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια πολλές μητέρες στο Καμερούν όταν βλέπουν πως οι κόρες τους έχουν αρκετά ανεπτυγμένο στήθος.

Για να τις προφυλάξουν από την πρώιμη περίοδο, αλλά και για να τις καταστήσουν λιγότερο ελκυστικές για τους άντρες καταφεύγουν στο «σιδέρωμα στήθους», τοποθετώντας καυτές πέτρες πάνω στο στήθος τους στην περίοδο της εφηβείας.

Σύμφωνα με το Reuters, η μητέρα της Genevieve εφάρμοσε αυτή την τεχνική όταν η κοπέλα ήταν 16 χρονών. Οπως λέει η ίδια σήμερα δεν κρατάει κακία στη μητέρα της αφού το έκανε για να την προφυλάξει από τα αδιάκριτα βλέμματα των αντρών.

Η 28χρονη Julie Ndjessa καθώς και άλλες γυναίκες που βίωσαν αυτή την πρακτική ίδρυσαν μια ένωση για την καταπολέμησή της διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλη τη χώρα.

Οι προσπάθειές τους υποστηρίζονται εν μέρει από τον γερμανικό οργανισμό ανάπτυξης GIZ, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Δρ Flavien Ndonko. Η εθνική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, ρίχνοντας το ποσοστό της πρακτικής κατά 50% σε λιγότερο από 10 χρόνια, σύμφωνα με τις έρευνες της κυβέρνησης του Καμερούν.

Teenage girls play a clapping game to break the ice during a weekly education session about breast ironing and rape given by survivor of breast ironing Ndjessa in Douala

Ndjessa gestures in front of her house in Douala

Girl braids her friend's hair on a street after a weekly education session about breast ironing and rape by survivor of breast ironing Julie Ndjessa in Douala

Survivor of breast ironing Mick-Sophie speaks to fellow survivor Ndjessa at Mick-Sophie's house in Douala

Stone used for breast ironing is seen on a fire at survivor of breast ironing Julie Ndjessa's home in Douala

 

πηγή: iefimerida.gr