Κίνδυνος από το σολάριουμ!

Tο γνωστό και… αγαπημένο σολάριουμ δεν είναι καθόλου μα καθόλου… αθώο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες!

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νταντί στη Σκωτία και το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία διαπίστωσαν ότι το σολάριουμ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, το οποίο αναλογεί στο 20% των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος!

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος καρκίνου του δέρματος και οφείλεται στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα εστιάζουν στη σχέση σολάριουμ και μελανώματος, το οποίο συνδέεται με το έγκαυμα και αντιστοιχεί μόλις στο 1% των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα άτομο που κάνει σολάριουμ για 12 λεπτά κάθε 8 ημέρες από την ηλικία των 20 έως την ηλικία των 35 αντιμετωπίζει κατά 90% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στα 50.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα οφείλεται στη χρόνια και σωρευτική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο, την ηλιοθεραπεία και το σολάριουμ.