Σοβαρός κίνδυνος από τα ηλιακά εγκαύματα!

Την προσοχή σε όσους έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα από τονήλιο στην εφηβική ηλικία εφιστά μια νέα έρευνα από την ιατρική σχολή Warren Alpert του πανεπιστημίου Brown και του νοσοκομείου του Rhode Island στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που, όταν ήταν 15-20 ετών, είχαν υποστεί τουλάχιστον πέντε φορές σοβαρά ηλιακάεγκαύματα τα οποία έφτασαν μέχρι και το σημείο να δημιουργήσουν φουσκάλες στο δέρμα, έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα)αργότερα στην ζωή τους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 20 ετών σε 108.916 νοσοκόμες και νοσοκόμους Καυκάσιας καταγωγής. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 25 έως 42 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα. Οι επιστήμονες κατέγραψαν διάφορους παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία μελανώματος όπως τη συχνότητα των ηλιακών εγκαυμάτων, τον αριθμό ελιών στα πόδια και το οικογενειακό ιστορικό. Οι πληροφορίες αυτές ανανεώνονταν κάθε δύο χρόνια.

Από τους συμμετέχοντες, το 24% είχαν πολύ σοβαρά ηλιακά εγκαύματα (ακόμα και φουσκάλες) στην παιδική και εφηβική ηλικία. Το 10% είχαν υποστεί τέτοια εγκαύματα τουλάχιστον πέντε φορές μεταξύ 15ου και 20ου έτους της ηλικίας τους. Συνολικά, 6.955 άτομα διαγνώστηκαν με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, 880 με πλακώδες καρκίνωμα και 779 με μελάνωμα. Τέλος, 445 από τους ασθενείς με μελάνωμα είχαν διηθητικό καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υποστεί τουλάχιστον πέντε ηλιακά εγκαύματα όταν ήταν 15-20 ετών είχαν 68% αυξημένες πιθανότητες για βασικοκυτταρικό και πλακώδες καρκίνωμα. Μάλιστα, η πιθανότητα για εμφάνιση μελανώματος σε αυτά άτομα είναι ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει το 80%.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.