Πέθανε ένας από τους τελευταίους βόρειους λευκούς ρινόκερους -Έχουν απομείνει μόνο έξι

Ίσως ακούγεται ασήμαντο το γεγονός ότι ένας ρινόκερος πέθανε στην Κένυα. Κι όμως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Γιατί επρόκειτο για βόρειο λευκό ρινόκερο.

Και η απώλειά του σημαίνει ότι μόνο έξι ζώα αυτού του είδους απομένουν στον πλανήτη. 

Ο Σούνι, όπως ονομαζόταν ο συγκεκριμένος λευκός ρινόκερος, βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή σε προστατευμένη περιοχή 150 μίλια βόρεια του Ναϊρόμπι. Ηταν 34 ετών και ο θάνατός του αποδίδεται σε φυσικά αίτια και όχι σε λαθροθηρία. 

Επρόκειτο για ένα από τα δύο αρσενικά αναπαραγωγής του είδους στον κόσμο, κάτι που σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι ο βόρειος λευκός ρινόκερος θα εξαφανιστεί. Οι επικεφαλής της προστατευμένης περιοχής δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν με τα τρία εναπομείναντα ζώα που έχουν εκεί, προκειμένου να καταφέρουν κάποια στιγμή να γεννηθεί ένας νέος λευκός ρινόκερος, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. 

Ο Σούνι είχε γεννηθεί σε ζωολογικό κήπο στην Τσεχία, το μοναδικό μέρος του κόσμου όπου βόρειοι λευκοί ρινόκεροι μεγάλωναν σε αιχμαλωσία. Μαζί με τέσσερα ακόμη ζώα του είδους μεταφέρθηκαν στην Κένυα του 2009, ως μέρος του προγράμματος αναπαραγωγής προκειμένου να προληφθεί η εξαφάνισή τους. Οι ειδικοί ήλπιζαν ότι η προστατευμένη περιοχή θα βοηθούσε για αυτό. 

Το κέρατο του ρινόκερου που πωλείται στους δρόμους πολλών ασιατικών πόλεων θεωρούνταν πέρυσι πιο πολύτιμο από το χρυσό ή την πλατίνα, με τους εμπόρους να ζητούν περίπου 65.000 δολάρια το κιλό. Το κέρατο χρησιμοποιείται σε φυτικά φάρμακα.