Θεοδωράκης: «Δυνατό Ποτάμι» για να ελέγξουμε το πρώτο κόμμα

Να φέρουν το Ποτάμι στην τρίτη θέση κάλεσε τους Έλληνες ψηφοφόρους ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε πως έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γι” αυτό και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να δώσει τη δυνατότητα στο κόμμα του να φύγει μπροστά «με ένα δυνατό Ποτάμι του 10% για να ελέγξει  το πρώτο κόμμα».

Ζήτησε δε μία πολιτική συμφωνία και από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας τι ακριβώς θα ήθελε, ενώ για την επόμενη ημέρα, δεσμεύτηκε να μην γίνουν εκλογές σε τρία χρόνια.

«Να μην πυροβολεί ο ένας τον άλλον, για να θρέψει κάποιους αντιπολιτευτικούς ψήφους. Να συμφωνήσουμε στο εξής: ότι τα κόμματα τους θα κάνουν πίσω να πάμε μπροστά, με εμάς τα κομματικά συστήματα τελειώνουν», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε επίσης  ον Αλέξη Τσίπρα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την υπόθεση του Αλέκου Φλαμπουράρη, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε και για την υπόθεση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλο Χαϊκάλη.

Ο κ. Θεοδωράκης διερωτήθηκε γιατί όταν η κουβέντα για τη διαφθορά πάει να γίνει λίγο συγκεκριμένη τα κόμματα που κυβέρνησαν σιωπούν.

«Να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο θέμα του Αλέκου Φλαμπουράρη και της εταιρείας «Διάτμηση»», τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε κάτι πάρα πολύ απλό, να δώσουν σήμερα τη συμβολαιογραφική πράξη που φαίνεται ότι ο κ. Φλαμπουράρης παραχώρησε τις μετοχές του σε άλλο πρόσωπο».

«Σε τέτοια ζητήματα διαφθοράς όλοι καλοί είμαστε, οι απαντήσεις που πρέπει να δίνονται είναι συγκεκριμένες. Το χαρτί στη δημοσιότητα»,συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης.

«Απαιτούμε από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει αν θέλουν να μιλήσουν για διαφθορά» πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε πως αν και το Ποτάμι δεν θέλει να τροφοδοτήσει τη συζήτηση αυτή, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για πράγματα που εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες.

«Ήταν ενήμερος για την υπόθεση Χαϊκάλη, εγώ τον είχαν ενημερώσει. Είναι ενήμερος σε σχέση με χάρες υπουργών του προς φίλους τους», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην επίθεση που δέχεται τόσο από τον κ. Τσίπρα, όσο και από τη Ζωή Κωνσταντοπουλου, τον οποίο σχετίζουν με τη διαπλοκή, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι είμαστε ο εχθρός τους γιατί είμαστε διαφορετικοί.

«Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει πρόβλημα μαζί μου, διότι ως δημοσιογράφος είχα αποδείξει ότι υπερασπίζεται βιαστές, καταπατώντας τους νόμους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Θεοδωράκης.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσίασε με τους οικονομικούς του εμπειρογνώμονες τις οικονομικές προτάσεις του Ποταμιού, οι οποίες, όπως είπε, έχουν στόχο να δοθεί μία προτεραιότητα στους χαμένους των μνημονίων, στους ανέργους, στη μαύρη εργασία.

«H χώρα μπορεί να απογειωθεί αν βάλουμε σωστά άτομα στο τιμόνι, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, όχι αερολογίες. Η χώρα αυτή έχει δημιουργούς, έχει παραγωγούς, δεν είναι αόρατοι οι νέοι. Θα παραμερίσουμε το κομματικό σύστημα, με ένα ποτάμι 10% να αλλάξουμε την πορεία της χώρας», υπογράμμισε.

«Η στήριξη προς τον κ. Τσίπρα έδωσε στη χώρα την παραμονή στο ευρώ, πήρε ένα “όχι” που δεν ήξερε τι να το κάνει. Το ένστικτό μου είναι αλάθητο, δεν ξεγελάστηκα από τον κ. Τσίπρα, αλλά υποχρέωση μου ήταν να στηρίξω τη χώρα», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, έκπληκτος από την υπόσχεση που δίνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ότι αλλαγές μπορεί να γίνουν, αλλά είναι περιορισμένες, δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, ένας από τους συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη, με εμπειρία στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το ίδιο ανέφερε και ο κ. Χάρης Θεοχάρης, λέγοντας ότι υπόσχονται ψέμματα.

Για το οικονομικό πρόγραμμα

Πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων το λόγο πήραν οχτώ στελέχη του Ποταμιού που ανέλυσαν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.

«Σκορπάμε λεφτά, στους 10 ανέργους οι 9 δεν παίρνουν κανένα επίπεδα. Χρειαζόμαστε ένα ασφαλιστικό σύστημα ενιαίο και δίκαιο, για όλους, επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας, εγγύηση για πρόσβαση σε σύστημα υγείας, για βρεφονηπιακούς σταθμούς», ανέφερε ο οικονομολόγος και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης.

Στο θέμα της κοινωνικής κρίσης αναφέρθηκε η Αντιγόνη Λυμπεράκη τονίζοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα κοινωνικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των κρίσεων, για να εξασφαλίζει ότι όταν έρθει η ανάπτυξη να μην μείνει κανείς έξω όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Αναπτύσσοντας την πρόταση του Ποταμιού είπε ότι «εμείς θέλουμε ένα σύστημα για να καλύπτει τις ανάγκες όλων, όπως για παράδειγμα το ΕΚΑΣ αλλά θα είναι για όλους όσους έχουν ανάγκη. Θα εντοπίζει αυτούς με χαμηλό εισόδημα, θα τους παρέχει άμεση χρηματική βοήθεια, θα τους βοηθά να το ξεπεράσουν με ένταξη στην αγορά εργασίας. Με ενιαία κριτήρια, κανείς δεν θα το λαμβάνει αν δεν το δικαιούται» σημείωσε η καθηγήτρια Οικονομικών και υποψήφια βουλευτής.

Στα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Γιώργος Παγουλάτος:

-Δεν πρέπει να κοιτούμε μόνο τους στόχους, αλλά και τους δείκτες, να παρακολουθούνται και οι δείκτες φτώχεια κλπ.
-Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων
-Χρειάζεται δημοσιονομική ενοποίηση με κοινό προϋπολογισμό Ευρωζώνης
-Υπάρχει ανάγκη για ένα Κοινό Ευρωπαϊκό σύστημα χρηματοδότησης ανέργων
-Απαιτείται ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων έξτρα από το πακέτο Γιούνκερ με αγορά ευρωομολόγων
-Απαραίτητη η τραπεζική ενοποίηση με κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων
-Εισηγούμαστε μία ρήτρα εξόδου από το ευρώ ώστε να αρθεί το αμετάκλητο εξόδου από την Ευρωζώνη. Με αυτό δεν θα ζούμε αυτό που βιώσαμε με την απειλή να βγούμε από το ευρώ.

«Μόνο μέσω της επιχειρηματικότητας μπορεί η Ελλάδα να βγει από το τέλμα. Οι θέσεις εργασίας δεν νομοθετούνται, αλλά δημιουργούνται. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης, να αλλάξουμε την παροχή υπηρεσιών που δεν δίνουν προστιθέμενη αξία, να δημιουργηθεί ξανά το τραπεζικό σύστημα, να μειωθούν οι φόροι, σταθερό φορολογικό σύστημα και να μειωθεί το κόστος ενέργειας» είπε ο επιχειρηματίας Στρατής Μούγερ.

«Να γίνουν επενδύσεις, να γίνονται οι συμβάσεις παραχώρησης με διαφανείς τρόπους» είπε ο διπλωματούχος μηχανικός Θανάσης Σκοκος και πρότεινε να πραγματοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις. Τόνισε ακόμη ότι είναι μεγάλος βραχνάς το ιδιωτικό χρέος, Οι Έλληνες χρωστάμε 200 δισ. ευρώ στις τράπεζες 80 ευρώ στο δημόσιο, από τα οποία μόνο τα 5-10 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν.

«Κανείς δεν μπορεί να χάσει το σπίτι του, αν πραγματικά δεν μπορεί να το πληρώσει Πρέπει να γίνει ένας οργανισμός ο οποίος θα αναδιαρθρώσει παραγωγικά όλη την ελληνική οικονομία και βγάζοντας αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες τότε θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την οικονομία και θα χρειάζονται άλλο στήριξη επιβαρύνοντας το φορολογούμενο», συμπλήρωσε.

Στην ανάγκη για άμεση και οριστική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, πάταξη της φοροδιαφυγής για να μειωθούν και τα βάρη από το κόσμο, εμπέδωση κλίματος σταθερότητας, μείωση της γραφειοκρατίας για προσέλκυση επενδύσεων και επίλυση του θέματος του χρέους αναφέρθηκε ο Χάρης Θεοχάρης.

«Να μην υπάρξει ούτε μία μέρα χαμένη από το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με χρήση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Για τη φοροδιαφυγή πρότεινε μία ΔΟΥ για όλα τα φυσικά πρόσωπα,  ηλεκτρονική τιμολόγηση, χρονοδιάγραμμα για όλα τα φορολογικά νομοσχέδια όταν καταθέτει προϋπολογισμό, φορολογικοί έλεγχοι μέσω διασταύρωσης στοιχείων, ελέγχους σε μεγάλους ελεύθερους επαγγελματίες, ενεργοποίηση και επαναπατρισμό ανενεργών ανενεργών κεφαλαίων στο εξωτερικό, απαλλαγή του 40% από τον ΦΠΑ και κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων.

Η Λενιώ Μυριβίλη από τους Οικολόγους ζήτησε να γίνει στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να δοθεί στρατηγικός στόχος προς το ΔΕΗ και να επιτραπεί να μπουν περισσότερες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. «Να γίνει ένα θεσμικό πλαίσιο για συνεταιρισμούς παραγωγών ενέργειας, ώστε τα οφέλη να γυρίζουν πάλι στους καταναλωτές», συμπλήρωσε η κυρία Μυριβίλη.

Έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά ξεκινούσαμε από πολύ μικρή βάση παρατήρησε ο οικονομολόγος Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος τόνισε την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα του δημόσιου τομέα.

«Πρέπει να γίνουν προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων», είπε, τονίζοντας την ανάγκη «να μείνουμε αταλάντευτα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».