Πώς να πείσω το παιδί μου να διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο;

Επιτέλους, έφτασαν οι διακοπές! Και τώρα τι;; Τέλος το διάβασμα μέχρι τον Σεπτέμβρη; Αυτό είναι το μόνιμο άγχος όλων των γονέων, πώς δηλαδή θα πείσουν τα παιδιά να μην ασχολούνται όλη μέρα με τον

υπολογιστή, αλλά να διαβάσουν λογοτεχνικά βιβλία..

Να λοιπόν 5 τρόποι να το πετύχετε!

1. Τα παιδιά είναι όντα μιμητικά! Τι θα λέγατε, λοιπόν ,να το ρίξετε στο διάβασμα;
2. Επισκεφτείτε πριν τις διακοπές την κοντινότερη δανειστική βιβλιοθήκη, γίνετε μέλη και ας επιλέξει ο καθένας το βιβλίο του! (Ένα πονηρό κολπάκι είναι να δανειστείτε κρυφά το ίδιο βιβλίο με το παιδί σας ώστε να ελέγχετε πώς ανταποκρίνεται στο διάβασμα .Κάντε του ερωτήσεις.).

3. Βοηθήστε το να επιλέξει ένα βιβλίο που θα ταιριάζει στην ηλικία ,στις κλίσεις και στον χαρακτήρα του. (Κάντε εσείς μία μικρή έρευνα πριν πάτε στη βιβλιοθήκη.).
4. Να βάλετε όρια στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ιδανικός χρόνος χρήσης είναι τα 45 λεπτά και φυσικά όχι κάθε μέρα! (Χρησιμοποιείστε κωδικό που απενεργοποιεί αυτόματα τον υπολογιστή στα 45 λεπτά. Θα δείτε ότι σιγά σιγά το παιδί δεν θα τον επιζητά.).

5. Για να εμπλουτίζει παράλληλα με το διάβασμα το λεξιλόγιο του, προτρέψτε το να καταγράφει τις άγνωστες ή τις σπάνιες λέξεις και μετά να τις αναζητά στο λεξικό. (Όσες περισσότερες λέξεις βρεις …..Δώστε εσείς το κίνητρο που θα ταίριαζε στο παιδί σας!).

Καλή σας επιτυχία και να είστε σίγουροι πως μόλις το παιδί σας ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο των βιβλίων δύσκολα μετά θα τον αποχωριστεί.. Απλά δώστε του το κίνητρο, γίνετε εσείς πρώτος το παράδειγμα..