Βρέθηκε βακτήριο που τρέφεται με ηλεκτρισμό

 

Αναρτήθηκε: 20 Ιουλίου, 2014 στις 18:56

Όλη η ζωή τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια, έστω και έμμεσα, μιας και οι περισσότεροι οργανισμοί καταναλώνουν σάκχαρα που παράγουν ηλεκτροχημικές αντιδράσεις.

Κάποια είδη βακτηρίων είναι γνωστό πως μπορούν και παρακάμπτουν τα σάκχαρα και μεταβαίνουν απευθείας στα ηλεκτρόνια και ερευνητές ανακάλυψαν πως τέτοια βακτήρια μπορεί να βρίσκονται παντού. Η ιστοσελίδα «New Scientist» αναφέρει πως βιολόγοι καλλιέργησαν ένα είδος βακτηριδίων με την ονομασία Mariprofundus ferrooxydans PV-1, το οποίο μαζεύει ηλεκτρόνια από ηλεκτρόδια σιδήρου. Πολλά είδη, ξεπηδούσαν από το έδαφος κυριολεκτικά στη Death Valley της Καλιφόρνια, με την εφαρμογή απλώς ενός φορτίου στην επιφάνεια του εδάφους. Σε εργαστηριακές συνθήκες, μία άλλη ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πως μπορούσε να τα διατηρήσει ζωντανά παρέχοντας απλώς ηλεκτρική ενέργεια, και χωρίς σάκχαρα ή άλλου είδους τροφή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως έως και οκτώ είδη βακτηρίων μπορούσαν να «τρώνε» και να αποβάλουν ηλεκτρόνια, συμπεριλαμβανομένων μερικών που είχαν ορισμένες αξιοσημείωτες ιδιότητες. Για παράδειγμα, εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια μπορούσαν να σχηματίσουν αλυσιδωτά «καλώδια» με μήκος περίπου μίας ίντσας και να αντλήσουν οξυγόνο από θαλασσινό νερό για ενέργεια.

Αυτά τα «καλώδια» μπορούσαν μέσω του εδάφους να άγουν τον ηλεκτρισμό τόσο καλά όσο ένα απλό καλώδιο χαλκού. Αυτές οι δυνατότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδιαφέρουσες πρακτικές εφαρμογές, όπως στα «SPUDs» ή αυτο-τροφοδοτούμενες χρήσιμες συσκευές που θα μπορούσαν να καθαρίζουν τη ρύπανση, ή θα μπορούσαν να δημιουργούν ηλεκτρικά δίκτυα από βιοκαλώδια στο έδαφος.

Τέλος, αυτή η ανακάλυψη επιτρέπει στους ερευνητές να δοκιμάσουν μια από τις βασικότερες αρχές της βιολογίας: τη λιγότερη ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να επιβιώσει ένας οργανισμός.

πηγή insomnia.gr







Εδώ σχολιάζεις εσύ!