Σε κρίσιμη καμπή τα Ελληνικό Χρηματιστήριο

Με μια από τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως -απώλειες 7,8% μέχρι στιγμής για τον Σεπτέμβριο- οδεύει προς το κλείσιμο του μήνα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εκπέμποντας ανησυχητικά μηνύματα για τη συνέχεια.

Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στην επικαιρότητα και η επιδείνωση του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, είναι οι βασικές αφορμές που πυροδοτούν ρευστοποιήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα να απειλούνται ή να έχουν ήδη χαθεί σημαντικές μακροπρόθεσμες στηρίξεις σε δείκτες και μετοχές.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική και κόστισε 4 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης σε μόλις πέντε συνεδριάσεις, με τις απώλειες να βαραίνουν ιδιαίτερα λόγω των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν σε μη τραπεζικές μετοχές.

Η MIG έχασε πάνω από 17%, η ΕΥΔΑΠ κατέγραψε πτώση 11%, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, και ο Μυτιληναίος έχασαν πάνω από 9%, ενώ ο ΟΤΕ έχασε το 8,4% της αξίας του. Στις τράπεζες οι πωλητές ήταν για μια ακόμη εβδομάδα οι ρυθμιστές του παιχνιδιού, με τον κλάδο να κλείνει σε χαμηλά έξι εβδομάδων υποχωρώντας χαμηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 150 μονάδων.

Ανάλογη εικόνα επικράτησε και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου η Intracom υποχώρησε 16%, τα Πλαστικά Θράκης 9% ο Φουρλής και η Σίδενορ έχασαν πάνω από 6% και γενικά ελάχιστες μετοχές «κρατήθηκαν». Ενδεικτικό της αδυναμίας των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι πως ο FTSE Mid Cap έκλεισε για πρώτη φορά από τις 3 Σεπτεμβρίου κάτω από τις 1000 μονάδες, με απώλειες που ξεπερνούν το 25,5% από τα φετινά υψηλά του.

Το χειρότερο είναι πως αρκετοί τίτλοι μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διέσπασαν με μεγάλη δυναμική τις μακροχρόνιες ανοδικές γραμμές τάσης τους, και αν δεν αντιστρέψουν την πορεία τους, απειλούνται με αρκετά μεγαλύτερες απώλειες το επόμενο διάστημα.

Ήταν μια εβδομάδα άκρως ανησυχητική, που ολοκληρώθηκε ωστόσο με προσδοκίες ότι η έντονα καθοδική κίνηση μπορεί να αναστραφεί, τουλάχιστον προσωρινά, με βατήρα τις 1.080 μονάδες. Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται κρίσιμα από τους τεχνικούς αναλυτές καθώς αντιστοιχούν στο 76,8% επίπεδο διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης του καλοκαιριού από τα χαμηλά των 1.044 μονάδων μέχρι και τα τελευταία υψηλά στις 1.203 μονάδες, και από τη στιγμή που δεν διασπάστηκαν, προσφέρονται για να φιλοξενήσουν έναν νέο «πυθμένα» για το Χ.Α.

Οι συνθήκες υπερπώλησης που έχουν δημιουργηθεί μετά την ισχυρή υποχώρηση των τιμών, αποτελούν μια καλή αφορμή για να εκδηλωθεί μια ανοδική αντίδραση από την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο πλέον την περιοχή των 1.150 μονάδων που λειτουργεί ως αντίσταση, ή ακόμη και τις 1.180 μονάδες αν οι αγοραστές επιδιώξουν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, ενδέχεται αυτή τη φορά να λειτουργήσει αποσυμφορητικά για την αγορά, τουλάχιστον έως ότου κυβέρνηση και δανειστές αρχίσουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Το αν οι 1.074,97 μονάδες των ενδοσυνεδριακών χαμηλών της Παρασκευής για τον Γενικό Δείκτη, θα αποτελέσουν τελικά την αφετηρία ενός ράλι ανακούφισης ή μιας μεσοπρόθεσμης κίνησης, εναπόκειται αφενός στις προσδοκίες που θα υπάρξουν στο διάστημα των διαπραγματεύσεων, και αφετέρου στη στάση των ξένων επενδυτών, που ενώ στα νούμερα εμφανίζονται φέτος αγοραστές με εισροές 990 εκατ. ευρώ, στην πράξη είναι καθαροί πωλητές αν απομονώσει κανείς τις εταιρείες βασικούς μετόχους και τους επενδυτές που κάλυψαν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (κυρίως τη Eurobank).

Στον αντίποδα, τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια (hedge funds, συνταξιοδοτικά ταμεία κ.ά.) που αποτελούν και τους ενεργούς «παίκτες» της αγοράς προέβησαν στον πρώτο κύκλο μεγάλων ρευστοποιήσεων κοντά στα υψηλά, τον Απρίλιο -Μάιο λίγο πριν τις ευρωεκλογές με καθαρές πωλήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, και ουσιαστικά για το 2014 οι καθαρές εισροές τους προς το Χ.Α. έχουν περιοριστεί σε μόλις 70 εκατ. ευρώ με βάση τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου.

Από τις αναφορές πάντως χρηματιστών, είναι πιθανό να βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη ένας δεύτερος γύρος μείωσης θέσεων από ξένα funds με αφορμή από τη μια την ακατάσχετη εκλογολογία των ημερών που εκ των πραγμάτων λειτουργεί επιβαρυντικά για την αγορά, και από την τον διαγκωνισμό των δύο μεγάλων κομμάτων για το ποιο θα υποσχεθεί τις περισσότερες παροχές και ελαφρύνσεις.

Πηγή:www.capital.gr