Συζητήσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ κρίσης

Στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων θέλουν να βάλουν τον κατώτατο μισθό οι κοινωνικοί εταίροι, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση (όσον αφορά στην ανταπόκριση της αγοράς).

Το θέμα επανήλθε χθες με αφορμή και την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά διά νόμου του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν από την κρίση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε πως «υπάρχουν δύο διαφορετικές λογικές. Κάποιοι λένε με νομοθετική παρέμβαση, κάποιοι λένε με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εγώ θα έλεγα ότι η νομοθετική παρέμβαση απαιτείται για την επαναφορά, δίνοντας επίσης κι ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά από κει και πέρα πρέπει ελεύθερα να αφεθούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συνάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις».
Συνέχισε επισημαίνοντας «γιατί κι αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, το σοκ που προκάλεσε στην αγορά και το είδατε, της παραγωγικής αλλά και καταναλωτικής καθίζησης με την υποχώρηση του κατώτατου μισθού με νόμο, ενδεχομένως και με νόμο να προκαλέσει άλλο σοκ που δεν ξέρω αν η αγορά εργασίας μπορεί να το αντέχει».

Iσορροπία
Μάλιστα σημείωσε πως «δεν είναι ένας νομικός βολονταρισμός η λύση, η λύση είναι να μπορέσουμε να βρούμε το πραγματικό επίπεδο ισορροπίας που θα δίνει και ανάσα στους εργαζομένους και θα διατίθενται πόροι προς την κατανάλωση, αλλά βεβαίως να μπορεί και η αγορά να τους πληρώνει χωρίς να καταστρέψουμε την παραγωγική διαδικασία».
Αντίθετος με την επαναφορά του κατώτατου μισθού των εργαζομένων με νομοθετική παρέμβαση τάσσεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης. Ο κ. Κορκίδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για θέματα της ΕΣΕΕ υποστήριξε: «Το πιο σωστό θα ήταν να νομοθετηθεί η επαναφορά του διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους».
Συνέχισε επισημαίνοντας «πάντως σε σχέση με την κλαδική σύμβαση του εμπορίου, η πρότασή μας είναι για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ». Ο ίδιος υπενθύμισε πως όταν έληξε η σύμβαση στον κλάδο ο μισθός ήταν στα 846 ευρώ.

πηγή ethnos.gr