Τέλος στο πολύμηνο σήριαλ για τον Ιππόδρομο

Πέφτει, εκτός νέου απροόπτου, η αυλαία στο πολύμηνο σίριαλ για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, για περίοδο 20 ετών.

Έπειτα από έναν άγονο διαγωνισμό, την επαναπροκήρυξη νέου και την κατάθεση δύο τελικά προφορών, αυτών από τις ΟPAP Investment και Intralot, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανακηρύξει τον προσωρινό επιτυχόντα ανάδοχο για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με δεδομένη τη δέσμευση που σχήματος ΟΠΑΠ-Global Family Partners να υποβάλλει προσφορά για το δικαίωμα αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα με το τίμημα που δεν θα υπολείπεται του ποσού των 40 εκατ. ευρώ, δέσυμευση που λειτούργησε και ως benchmark για το προσδοκώμενο τίμημα από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για την ανταγωνίστρια Intralot που τελικώς αποφάσισε να καταθέσει προσφορά για τον Ιππόδρομο.

Ενόψει, πάντως, των αποφάσεων του Ταμείου Αποκρατικοποίησης, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες με επιστολή της να ενημερωθεί επί της διαδικασίες που επελέγη (διαγωνισμός με απευθείας κατάθεση οικονομικών προσφορών), καθώς τίθεται, σύμφωνα με την Γεν. Διεύθυνση, ζητήματα μη συμμόρφωσης με το κοινοτοικό πλαίσιο διενέργειας διαγωνισμών. Από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ γίνεται λόγος περί συνήθους αλληλογραφίας που ανταλλάσσεται στο πλαίσιο των διαγωνισμών και δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξουν προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως, πάντως, είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, όλες τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε κινητικότητα σε νομικό επίπεδο αναφορικά με το ορθόν ή μη της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση ο διαγωνισμός γίνεται υπό πολύ στενά χρονικά πλαίσια καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από την Ε.Ε. για τη λύση και εκκαθάριση του ΟΔΙΕ που σήμερα διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ως αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε η Ε.Ε. το Φεβρουάριο του 2012 αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στον Οργανισμό (αφορούσαν τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή του ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο). Εάν αναδειχθεί προσωρινός επιτυχών ανάδοχος στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει επιχειρήματα ώστε να ζητήσει μια νέα μικρή παράταση προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Πηγή: capital.gr