Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ εξομολόγηση της Τζολί για την αφαίρεση ωοθηκών: «Κατέρρευσα»

Με ένα κείμενο πολλών λέξεων και με μια περιγραφή των όσων πέρασε μέχρι να φτάσει στο σημείο να προχωρήσει στην αφαίρεση των ωοθηκών, η διάσημη ηθοποιός σοκάρει.

«Πριν από δύο χρόνια έγραψα για την απόφασή μου να προχωρήσω σε προληπτική διπλή μαστεκτομή. Ένα απλό αιματολογικό τεστ αποκάλυψε πως είμαι φορέας του μεταλλαγμένου γονιδίου BRCA1 gene. Αυτό μου έδινε ένα ρίσκο 87% να νοσήσω από καρκίνο στο στήθος και 50% για καρκίνο στις ωοθήκες. Έχω χάσει τη μητέρα μου, τη γιαγιά και τη θεία μου από καρκίνο.
Ήθελα οι άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο κίνδυνο να μάθουν τι επιλογές έχουν. Υποσχέθηκα να μοιραστώ όποια πληροφορία μπορεί να είναι για όλες μας χρήσιμη, καθώς και τα δεδομένα της επόμενης προληπτικής επέμβασης που θα έκανα, της αφαίρεσης των ωοθηκών και των σαλπίγγων μου.
Το σχεδίαζα εδώ και καιρό. Είναι μια λιγότερο περίπλοκη επέμβαση από τη μαστεκτομή, αλλά τα επακόλουθα είναι πιο σοβαρά. Η γυναίκα μπαίνει σε μια βεβιασμένη κλιμακτήριο. Έτσι, προετοιμαζόμουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, συζητώντας τις επιλογές μου με τους γιατρούς, ερευνώντας εναλλακτικές θεραπείες και χαρτογραφώντας τις ορμόνες μου. Ένιωθα πως είχα ακόμα μήνες μπροστά μου.
Μέχρι που πριν από δύο εβδομάδες δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το γιατρό μου, όταν πήρε τις νέες αιματολογικές μου εξετάσεις. «Το CA-125 είναι φυσιολογικό» είπε. Εξέπνευσα με ανακούφιση. Το συγκεκριμένο τεστ μετρά την ποσότητα της πρωτεΐνης CA-125 στο αίμα και χρησιμοποιείται για να εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών. Το κάνω κάθε χρόνο, γιατί έχω οικογενειακό ιστορικό.
Όμως, δεν ήταν μόνο αυτό. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που είναι αυξημένες και σαν συνολική εικόνα αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι εμφάνισης καρκίνου» συνέχισε ο γιατρός. «Το τεστ του CA-125 έχει 50-75% πιθανότητα να μην ανιχνεύσει τον καρκίνο των ωοθηκών στο πρώιμο στάδιό του» είπε. Ήθελε να επισκεφτώ άμεσα το χειρουργό μου για να δει τις ωοθήκες μου.
Εκείνη τη στιγμή πέρασα αυτό που χιλιάδες ακόμα γυναίκες έχουν νιώσει. Είπα στον εαυτό μου να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να είμαι δυνατή. Δεν είχα λόγο να σκέφτομαι πως δεν θα δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και δεν θα γνωρίσω εγγόνια.
Πήρα τηλέφωνο τον άντρα μου στη Γαλλία, ο οποίος ήταν από ώρα στο αεροπλάνο. Το πιο όμορφο για κάτι τέτοιες στιγμές στη ζωή είναι πως υπάρχει μεγάλη διαύγεια. Ξέρεις για ποια πράγματα ζεις και τι μετράει για σένα. Αυτό σε γειώνει και σε ηρεμεί.
Την ίδια μέρα πήγα να δω τη χειρουργό που κούραρε και τη μητέρα μου. Η τελευταία φορά που την είδα ήταν η μέρα που πέθανε η μαμά μου και έβαλε τα κλάματα όταν με είδε: «Είσαι ίδια η μαμά σου» μου είπε και σχεδόν κατέρρευσα. Αλλά χαμογελάσαμε η μία στην άλλη και συμφωνήσαμε πως είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα, οπότε «ας προχωρήσουμε».
Στην εξέταση και τον υπέρηχο δεν υπήρχε τίποτα το ανησυχητικό. Ανακουφίστηκα γιατί, ακόμα κι αν ήταν καρκίνος, ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο. Αν υπήρχε σε άλλο μέρος του σώματός μου, σε πέντε μέρες θα το ήξερα. Πέρασα αυτές τις πέντε μέρες σε μια ομίχλη, πηγαίνοντας στα παιχνίδια ποδοσφαίρου των παιδιών μου και δουλεύοντας, για να παραμείνω ήρεμη και συγκεντρωμένη.
Ήρθε η μέρα των αποτελεσμάτων. Το PET/CT έδειχνε καθαρό και το τεστ για όγκο ήταν αρνητικό. Ήμουν ευτυχισμένη, αν και είχα εκτεθεί σε ραδιενέργεια για τις εξετάσεις και δεν θα μπορούσα να αγκαλιάσω τα παιδιά μου. Υπήρχε ακόμα μια πιθανότητα ανίχνευσης καρκίνου σε αρχικό στάδιο, αλλά ήταν μηδαμινή σε σύγκριση με το να εντοπιζόταν κάποιος καρκινικός όγκος. Προς ανακούφισή μου, είχα ακόμα την επιλογή να αφαιρέσω τις ωοθήκες και τις σάλπιγγές μου και αυτό επέλεξα να κάνω.
Δεν το έκανα μόνο επειδή είμαι φορέας του γονιδίου BRCA1 και θέλω να το ακούσουν και οι άλλες γυναίκες αυτό. Ένα θετικό τεστ BRCA δεν σημαίνει πως πρέπει να προχωρήσεις σε χειρουργείο. Μίλησα με πολλούς γιατρούς και φυσιοπαθητικούς. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Κάποιες γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά ή εμπιστεύονται εναλλακτικές μεθόδους, τις οποίες συνδυάζουν με τακτικές εξετάσεις. Υπάρχουν περισσότεροι από έναν τρόποι για να αντιμετωπίσεις κάθε ζήτημα υγείας. Το πιο σημαντικό είναι να μάθεις τις επιλογές σου και να επιλέξεις ποια είναι σωστή για τη δική σου προσωπικότητα.
Στη δική μου περίπτωση, οι ανατολικής και δυτικής φιλοσοφίας γιατροί που συνάντησα συμφώνησαν πως το χειρουργείο για να αφαιρέσω τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες μου ήταν η καλύτερη επιλογή, γιατί, πέρα από το BRCA γονίδιο, τρεις γυναίκες στην οικογένειά μου πέθαναν από καρκίνο. Οι γιατροί επισήμαναν πως θα έπρεπε να κάνω το προληπτικό χειρουργείο μια δεκαετία πριν από τη νεαρότερη ηλικία που εμφανίστηκε καρκίνος στις συγγενείς μου. Η μητέρα μου διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών στα 49 της. Είμαι 39 χρόνων.
Την περασμένη εβδομάδα προχώρησα στην επέμβαση λαπαροσκοπικά. Υπήρχε ένας μικρός καλοήθης όγκος στη μία ωοθήκη, αλλά καμία ένδειξη καρκίνου στους ιστούς.
Έχω ένα διάφανο έμπλαστρο που περιέχει βιο-συμβατό οιστρογόνο, ενώ ένα IUD προγεστερόνης (σ.σ. σαν διάφραγμα) έχει εισαχθεί στη μήτρα μου για να διατηρήσει την ισορροπία στις ορμόνες μου, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως προλαμβάνουν τον καρκίνο της μήτρας. Επέλεξα να κρατήσω τη μήτρα μου, καθώς ο καρκίνος στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι στο ιστορικό της οικογένειάς μου.
Δεν μπορώ να διαγράψω το ρίσκο και το γεγονός πως είμαι επιρρεπής στον καρκίνο. Θα αναζητήσω φυσικούς τρόπους για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Νιώθω θηλυκή και είμαι απόλυτα προσγειωμένη όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνω για εμένα και την οικογένειά μου. Ξέρω πως τα παιδιά μου δεν θα χρειαστεί ποτέ να πουν «η μαμά πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών».
Άσχετα από τα υποκατάστατα ορμονών που παίρνω, πλέον είμαι στην εμμηνόπαυση. Δεν θα μπορέσω να αποκτήσω άλλα παιδιά και ξέρω πως θα έχω και κάποιες αλλαγές στο σώμα μου. Αλλά νιώθω άνετα με ό,τι κι αν έρθει, όχι γιατί είμαι δυνατή, αλλά γιατί είναι μέρος της ζωής. Δεν υπάρχει τίποτα να φοβάμαι.
Νιώθω απόλυτα τις γυναίκες για τις οποίες αυτή η στιγμή έρχεται πολύ νωρίς στη ζωή τους, πριν αποκτήσουν παιδιά. Η δική τους περίπτωση είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δική μου. Το έψαξα και ανακάλυψα πως υπάρχουν επιλογές για τις γυναίκες να αφαιρέσουν τις σάλπιγγές τους και να κρατήσουν τις ωοθήκες τους, ώστε να διατηρήσουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά και να μην περάσουν στην εμμηνόπαυση. Ελπίζω να μπορούν να το μάθουν κι εκείνες.
Δεν είναι εύκολο να παίρνεις τέτοιες αποφάσεις. Αλλά έχεις τη δυνατότητα να πάρεις τον έλεγχο και το προβάδισμα σε κάθε θέμα υγείας. Μπορείς να ζητήσεις συμβουλές, να μάθεις τις εναλλακτικές επιλογές και να πάρεις τις αποφάσεις που είναι οι σωστές για σένα. Η γνώση είναι δύναμη».