ΑΠΟΨΗ: Έχει ουσία η κοινή συμπόρευση Σαμαρά-Βενιζέλου;

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η πληροφόρηση που έρχεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ είναι ότι Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται σε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή. Έχουν τακτικές τηλεφωνικές επαφές διαμορφώνοντας κοινή αντιπολιτευτική γραμμή.

Κοινή επιθυμία η δικαίωση της πολιτικής που άσκησαν επί δυόμισι χρόνια!

Φυσικά πιο πιστή στη κοινή γραμμή εμφανίζεται η ΝΔ, γιατί στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ενστάσεις κατά πόσο θα πρέπει να επιμείνουν στη συμπόρευση μαζί της τη στιγμή που τα εκλογικά τους ποσοστά καταβαραθρώθηκαν…
Μάλιστα εκτιμούν ότι η όποια μετεκλογική συνεννόηση του κ. Βενιζέλου με τον Αν. Σαμαρά θα επιδεινώσει περαιτέρω τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Ενώ παράλληλα θα ενισχύσει περαιτέρω την μετακίνηση των ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία.

Έτσι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μερική απόκλιση από την κοινή γραμμή. Ενδεικτική η στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο μεταναστευτικό, αφού ήταν απέναντι στη σκληρή γραμμή της ΝΔ να μην ανοίξουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Επίσης και η στάση που τήρησε στο θέμα των παρελάσεων, όπου άνοιξε …πυρ εναντίον των ΑΝΕΛ, κατηγορώντας ταυτόχρονα το ΣΥΡΙΖΑ ότι σέρνεται πίσω από το Πάνο Καμμένο. Και φυσικά πλήρη αντίθεση με τη ΝΔ στο πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου καταψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς επιδίωξε από την πρώτη στιγμή να ηγηθεί του αντιπολιτευτικού άξονα καλώντας το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να συμπράξουν στη δημιουργία κοινού μετώπου φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Αυτή η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά δεν βρήκε ανταπόκριση και έπεσε στο κενό, αφού τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Στ. Θεοδωράκης επέλεξαν να ενημερωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πέρα από αυτές τις διαφοροποιήσεις οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν στη κοινή σε ότι αφορά την γενικότερη αντιπολιτευτική γραμμή, αφού δεν είναι καθόλου τυχαία η ευθυγράμμιση στην κριτική που ασκούν στον πρωθυπουργό σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και το κείμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Επίσης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους δανειστές, κατηγορώντας την ότι έχασε πολύτιμο χρόνο.

Όπως και να ‘χει αυτό που επιζητούν πάση θυσία είναι η δικαίωσή τους! Αυτό ενδεχομένως τους οδηγεί να ακολουθούν και λάθος αντιπολιτευτική τακτική αφού ο κόσμος παρατηρεί, όχι ευχάριστα, μια εμμονή προς αυτή την κατεύθυνση η οποία μόνο καλό δεν κάνει στη χώρα μας.

Δ.Τ.