ΑΠΟΨΗ: Μπορεί ένα κόμμα διαμαρτυρίας να μετασχηματισθεί σε κόμμα εξουσίας;

Πέρα από την έκβαση που θα έχουν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό, τα όποια αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις σίγουρα θα δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα που τίθεται από δω και πέρα είναι κατά πόσο ένα κόμμα που είχε συνηθίσει να λειτουργεί ως ομάδα διαμαρτυρίας μπορεί να μετασχηματισθεί σε κόμμα εξουσίας ή αν θέλετε καλύτερα σε κόμμα νέου τύπου;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Οι πρόσφατες αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο πολιτικής γραμματείας δείχνουν ότι «το κόμμα πρέπει να αλλάξει», όμως πίσω από αυτή την κοινή διαπίστωση τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται.

Τι κόμμα θα είναι και πως θα λειτουργεί σε σχέση με την κυβέρνηση, πως θα …συμπεριφέρεται απέναντι στα κινήματα, πως θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες;

Στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, και τα νέα πρόσωπα που στελεχώνουν την ηγετική πυραμίδα ουσιαστικά προχωρούν στο να δημιουργήσουν σχεδόν από την αρχή ένα σύγχρονο κόμμα, το οποίο θα πατάει στο ιστορικό του παρελθόν και θα αντιμετωπίζει το μέλλον με όρους πολιτικούς.

Πολλοί στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποστελέχωσης, δηλαδή να φύγει ικανός αριθμός στην κρατική μηχανή, κάτι που θα οδηγήσει σε έλλειψη σε κρίσιμους τομείς. Άλλη προτεραιότητα είναι εκείνη που θα ορίζει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.

Το νέο κόμμα ουσιαστικά θα αναπτυχθεί στην κοινωνία, θα επανασυνδεθεί με την κοινωνία και κυρίως θα αποτελεί τον μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να μην χάσει τον αριστερό της προσανατολισμό και κυρίως να μην αυτοαναιρεθεί ως συμπληρωματικό στοιχείο της κυβέρνησης.

Το μέλλον θα δείξει!..

Δ.Τ.