Ο Αυγενάκης για τα φαινόμενα διαφθοράς Κυβερνητικών στελεχών

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, προέβη στην παρακάτω δήλωση σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα διαφθοράς, στα οποία εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη της απελθούσας Κυβέρνησης:

«Το ηθικό άλλοθι της αριστεράς έχει ολωσδιόλου καταρριφθεί. Τα περιστατικά διαφθοράς της παραιτηθείσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαδέχονται το ένα το άλλο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η υπόθεση Κατρούγκαλου με τα συμφωνητικά απολυμένων, η υπόθεση Μάρδα με τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, η υπόθεση της μητέρας της Κας Κωνσταντοπούλου με το επίδομα ανήλικων τέκνων, η υπόθεση του κ. Π.Πολάκη με το με το μαύρο ταμείο του Δήμου, η υπόθεση Βαλαβάνη και συγγενών της για ανάληψη χρημάτων πριν τα capital controls, το περιστατικό εκτεταμένης φοροδιαφυγής από τον κ. Μητρόπουλο, η υπόθεση του κ. Βαρουφάκη ο οποίος ενοικιάζει εξοχική κατοικία χωρίς να φέρει σήμα του ΕΟΤ, η υπόθεση του κ. Κορωνάκη που «κρύβεται» για να μην υπηρετήσει στο στρατό, η κατοχή offshore από τον κ. Χαϊκάλη χωρίς να το έχει δηλώσει κ.α..

Είναι κοινός τόπος πλέον και καθίσταται περισσότερο επιτακτική, η ανάγκη συνεργασίας των υγιών πολιτικών δυνάμεων και ανάπτυξης δράσεων για την πάταξη της διαφθοράς και την εδραίωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά την παταγώδη αποτυχία της στη διαπραγμάτευση, να «στρέψει το βλέμμα της» στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ήταν απλά μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, μια βιτρίνα χωρίς περιεχόμενο. Και αυτό, διότι ο ρόλος «απλού παρατηρητή» των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου, αλλά και η απραξία του αρμόδιου (!) Υπουργού για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και πρώηνΔικαστή κ. Νικολούδη, επιβεβαιώνουν την καιροσκοπική και δημαγωγική πρωτοβουλία της παραιτηθείσας Κυβέρνησης. Στόχος των επαναλαμβανόμενων, αλλά πλήρως τεκμηριωμένων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και παρεμβάσεων που έκανα με συναδέλφους το τελευταίο διάστημα ήταν και είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας για ουσιαστική πάταξη της διαφθοράς.

Τα φαινόμενα διαφθοράς δεν έχουν ιδεολογική ή πολιτική βάση, αλλά δυστυχώς έχουν βαθιές ρίζες και συναντώνται σε όλους τους χώρους. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική κρίση είναι μία μόνο πτυχή της γενικευμένης και πολύπλευρης κρίσης θεσμών που βιώνει η κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε πραγματικά αποτελέσματα. Η διαφθορά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα του δημόσιου βίου της χώρας μας και η αντιμετώπισή της απαιτεί θεσμικές παρεμβάσεις, προσεκτικά σχεδιασμένες που θα χαίρουν γενικής αποδοχής και δε μπορεί να αποτελεί δημαγωγικού χαρακτήρα κορώνα. Μόνο έτσι θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και το πολιτικό σύστημα, που είναι βασικό συστατικό για την έξοδο από την γενικευμένη κρίση που διάγουμε».