Σκίτσο μας δείχνει το νεκρό της Αμφίπολης

Πριν τις γενετικές αναλύσεις αλλά και την απόπειρα ανάπλασης του προσώπου του ένοικου του τάφου, υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν χαρακτηριστικά της όψης του

Τι «λέει» ο τάφος

Άνδρας, με ύψος περίπου 1,65 μ., ανοιχτόχρωμο δέρμα και καστανά μαλλιά. Αυτό είναι το πιο πιθανό «προφίλ» του νεκρού του τάφου της Αμφίπολης, ο σκελετός του οποίου ήρθε στο φως μετά τις τελευταίες ανασκαφές στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης στην εφημερίδα «Τα Νέα», κάποια χαρακτηριστικά του σκελετού μαρτυρούν τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Ωστόσο, οι πιο έγκυρες και βέβαιες αποκαλύψεις θα γίνουν μετά τη γενετική ανάλυση.

Ακόμη, ο κ. Παπαγρηγοράκης, καθηγητής Οδοντριατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι εάν η καταγωγή του νεκρού ήταν από τη Θράκη είναι πιθανόν να είχε και καστανοκόκκινα μαλλιά.

Από τα κτερίσματα που βρέθηκαν κοντά στο νεκρό δεν προκύπτει για την ώρα κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για την ταυτότητα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο σκελετός βρέθηκε κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου σε βάθος 1,6 μέτρων από το δάπεδο.
Ο σκελετός ανήκει σε άνθρωπο μετρίου αναστήματος για τα σημερινά δεδομένα.

«Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του» εξηγεί στα Νέα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν, παλαιοανθρωπολόγος, Κατερίνα Χαρβάτη.

Παρ” ότι ο τάφος έχει συληθεί, οι ασύλητοι μακεδονικοί τάφοι στις Αιγές της Βεργίνας και ο τάφος του βασιλέα Φιλίππου δίνουν αρκετά ασφαλείς πληροφορίες για το τι θα μπορούσε να βρεθεί από τους αρχαιολόγους στην Αμφίπολη εάν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι: οπλισμός, σκεύη συμποσίου από ασήμι και χαλκό, στεφάνια κ.ά.

Οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων είναι (αν και όχι ομόφωνα) ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιο επιφανές πρόσωπο της εποχής και άρα θα είχε πολλά κτερίσματα γιατί αυτό ανακλούσε τότε το κοινωνικό στάτους του εκλιπόντος.

Το σκίτσο επιμελήθηκε για τα Νέα ο Δημήτρης Αγγελούσης