Οι 100 κορυφαίες φωτογραφίες της χρονιάς -Μια από την Ελλάδα (εικόνες)

Λίγες εβδομάδες απομένουν για το τέλος του 2014 και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία του… αποχαιρετισμού. Τι συνέβη τη χρονιά που φεύγει; Ποια γεγονότα συγκλόνισαν τον κόσμο και σε ποια σημεία του πλανήτη γράφτηκε ιστορία;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει. Μέσα από εικόνες. Ετσι, έδωσε στη δημοσιότητα αυτές που θεωρεί ότι είναι οι 100 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς. Και μία είναι από την Ελλάδα.

Ανδρας κουβαλά ένα κοριτσάκι που τραυματίστηκε σε επίθεση με βαρέλια-βόμβες, από κυβερνητικές δυνάμεις, στις 3 Ιουνίου στο Χαλέπι

Ιρανή κουρδικής καταγωγής, μέλος του Κόμματος της Ελευθερίας του Κουρδιστάν, κρατά τη θέση της στο Ντίμπις, 50 χλμ. Βορειοδυτικά του Κιρκούκ, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο στην Ουαγκαντούγκου, στις 30 Οκτωβρίου. Εκατοντάδες κάτοικοι της Μπουρκίνα Φάσο εισέβαλλαν στο κοινοβούλιο εκείνη την ημέρα, πριν ανάψουν φωτιές, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου ο πρόεδρος Μπλεζ Καμπαορέ να επεκτείνει την 27χρονη κυριαρχία του.

Το μονοθέσιο του Καμούι Κομπαγιάσι, σε ατύχημα στο Γκραν πρι της Μελβούρνης.

Κούρδος κάθεται στα σύνορα κοντά στο χωριό Μουρσιτπινάρ, απέναντι από το Κομπάνι, στις 16 Οκτωβρίου, με σφοδρές μάχες να μαίνονται ανάμεσα σε ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους και Κούρδους.

Κεραυνοί στο άγαλμα του Ιησού, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 16 Ιανουαρίου.

Το πυροβολικό του Ισραήλ χτυπά στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, στις 12 Ιουλίου.

Στο νότιο Σουδάν, παιδιά της φυλής Ντίνκα, στις 12 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα, ο Μπαν Κι-μουν καταδίκασε τη χρήση βομβών διασποράς στις μάχες στην περιοχή.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κρίστιαν Σπρένγκερ κολυμπά σε μία ειδική προπόνηση με παιδιά με ειδικές ανάγκες, στην πισίνα στην οροφή του Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη, στις 20 Μαΐου.

Κίνηση στους δρόμους, κατά την αργία της εθνικής εορτής στη Σανγκάη, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης πάνω από χωριά, στη Σουμάτρα, την 1η Φεβρουαρίου. Συνολικά 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, εξαιτίας αυτού του φαινομένου.

Λεοπάρδαλη κάνει άλμα σε οικοδομή στην πόλη Μεερούτ στην Ινδία, στις 23 Φεβρουαρίου. Σκόρπισε τον πανικό σε νοσοκομείο, κινηματογράφο και συγκρότημα διαμερισμάτων, πριν την πιάσουν.

Ανδρας των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν σημαδεύει το σώμα αντάρτη, μετά από επίθεση των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στις 17 Ιουλίου.

Μέλος εκλογικής επιτροπής, στο Αφγανιστάν, περιμένει το άνοιγμα της κάλπης, στις 17 Ιουλίου.

Πληγέντες από πλημμύρα περιμένουν να επιβιβαστούν σε ελικόπτερο του στρατού, σε περιοχή του Πακιστάν στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο στρατός έριξε βόμβες για να εκτρέψει δύο ποταμούς, προκειμένου να πέσει η στάθμη των νερών που επηρέασε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και στοίχισε 450 ζωές.

Διαδηλωτές κρατούν τα κινητά τους ψηλά, φωτισμένα, στο Χονγκ Κονγκ, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Παιδιά που ζουν σε νεκροταφείο παίζουν δίπλα σε ανθρώπινα οστά, στη Μανίλα, στις 31 Οκτωβρίου.

Ανθρωποι που θέλουν να γίνουν μετανάστες, πάνω στο φράχτη, στη Μελίγια, τον ισπανικό θύλακα στην Αφρική, στις 28 Μαρτίου.

Στις 3 Μαΐου, τουρίστες πλησιάζουν την «Πύλη της Κολάσεως», έναν κρατήρα που καίει διαρκώς, στο Τουρκμενιστάν.

Ο Λούις Σουάρεζ μόλις έχει κάνει την περιβόητη «επίθεση» με δάγκωμα στον Τζιόρτζιο Κιελίνι, στην αναμέτρηση της Ιταλίας με την Ουρουγουάη για το Μουντιάλ, στις 24 Ιουνίου.

Τουρίστρια αστειεύεται μπροστά σε αφίσα με το πρόσωπο του Λούις Σουάρεζ, στην Κοπακαμπάνα, στις 26 Ιουνίου.

Ο Νταβίντ Λουίζ πανηγυρίζει γκολ στον προημιτελικό της Βραζιλίας με την Κολομβία, για το Μουντιάλ, στις 4 Ιουλίου.

Ο Γερμανός πιανίστας Στέφαν Ααρον αιωρείται πάνω από το αεροδρόμιο του Μονάχου, στις 23 Ιουλίου. Μία πλατφόρμα, με μορφή ιπτάμενου χαλιού, στην οποία είχε τοποθετηθεί το πιάνο του, ήταν κρεμασμένη από ελικόπτερο.

Ενας από τους μετέχοντες στους Αγώνες τρέλας και λάσπης, στη βόρεια Ιρλανδία, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκοτίας, στις 19 Σεπτεμβρίου, μετά από την αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, μετά από την ανακοίνωση ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζίπ με τον Κάιλας Σατιάρτι.

Κινέζοι προσπαθούν να δροσιστούν, σε water park στην περιοχή Σιτσουάν, στις 25 Ιουλίου.

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, από αστυνομικό, στο Φέργκιουσον, στις 16 Αυγούστου.

Ενας άνδρας, κοιτάζει από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, σε φράχτη στα σύνορα, στο Σαν Ντιέγκο, στις 20 Αυγούστου.

Η Λενγκ Γιούτινγκ ποζάρει για τις φωτογραφίες του γάμου της, μέσα στο νερό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου σε στούντιο στη Σανγκάη.

Αστυνομικοί ξεκουράζονται, μετά από μία ακόμη διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Διαδηλωτής, μέσα στα δακρυγόνα, στο Χονγκ Κονγκ, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Δημοσιογράφος καταρρέει μόλις έχει χτυπηθεί από σπρέι πιπεριού από την αστυνομία, σε διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ στις 17 Οκτωβρίου.

Κτηνίατρος στη Σουμάτρα κάνει εξετάσεις σε 14χρονο ουρακοτάγκο που βρέθηκε με πυρά αεροβόλου στο σώμα του.

Παιδιά παίζουν με τον «Μπάτμαν» σε φαβέλα κοντά στο Μαρακανά, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 9 Ιανουαρίου.

Ανθρωποι παίζουν ποδόσφαιρο στο ηλιοβασίλεμα, στην Ιπανέμα, στις 9 Ιανουαρίου.

Αντικυβερνητική διαδηλώτρια μόλις έχει συλληφθεί, σε πορείες κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, στις 13 Μαρτίου.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ποζάρει με εργάτες σε επίσκεψή της στο εργοτάξιο σταθμού του μετρό στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 2 Απριλίου.

Φωτιά στην περιοχή Βαλπαράισο, 110 χλμ. δυτικά του Σαντιάγο, στη Χιλή, στις 12 Απριλίου.

Η μητέρα του Αμπντολάχ Χοσενζαντέχ, που δολοφονήθηκε το 2007, χαστουκίζει τον Μπαλάλ που σκότωσε το γιο της, κατά την τελετή εκτέλεσης, στο Ιράν, στις 15 Απριλίου. Αμέσως μετά έβγαλε το σχοινί γύρω από το λαιμό της με τη βοήθεια του συζύγου της και χάρισε τη ζωή στο δολοφόνο του γιου της.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται στο Ιραήλ, στις 25 Μαΐου, κάνοντας μία μη προγραμματισμένη στάση στο τείχος.

Ενας Σύριος κρατά δύο κορίτσια, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι, στις 9 Ιουλίου.

Μία Παλαιστίνια θρηνεί, μέσα στα χαλάσματα, στην περιοχή Μπέιτ Χανούν, στη λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής ανακωχής, στις 26 Ιουλίου.

Ο θρήνος Παλαιστίνιων στο νοσοκομείο της Γάζας, μετά από έκρηξη που σκότωσε τουλάχιστον επτά παιδιά σε παιδική χαρά στην παραλία, στις 28 Ιουλίου.

Παλαιστίνιος γιατρός μεταφέρει το σώμα ενός παιδιού, που σκοτώθηκε σε έκρηξη στην παραλία, στις 28 Ιουλίου.

Κάτοικοι του Ισραήλ καλύπτονται κατά την επίθεση με ρουκέτες από Παλαιστίνιους, κατά τη διάρκεια του Ισραηλινού στρατιώτη Μεϊντάν Μέιμον Μπίτον, στις 29 Ιουλίου.

Πυκνός καπνός, μετά από επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, στις 29 Ιουλίου.

Κοριτσάκι από την Παλαιστίνη κάθεται στα χαλάσματα του σπιτιού της, στις 2 Αυγούστου.

Στρατιώτης από το Ισραήλ χειρονομεί ανακουφισμένος καθώς περνά με συναδέλφους του κοντά στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, επιστρέφοντας από περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Παλαιστίνια νύφη, που έχασε το σπίτι της στις συγκρούσεις, ποζάρει κατά τη διάρκεια του γάμου της, μαζί με δύο ακόμη ζευγάρια, σε σχολείο του ΟΗΕ, στη Λωρίδα της Γάζας, στις 17 Αυγούστου.

Παλαιστίνιοι απομακρύνονται από την κατεστραμμένη γειτονιά τους, με κάρο, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, στις 18 Αυγούστου.

Τραυματισμένο αγόρι σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο σε περιοχή της Δαμασκού, στις 24 Σεπτεμβρίου, μετά από αεροπορικές επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παλαιστίνιοι παρακολουθούν την έκρηξη βόμβας, μετά από επίθεση του Ισραήλ, σε σπίτι στη Λωρίδα της Γάζας, στις 23 Αυγούστου.

Ιρακινός μαχητής των Πεσμεργκά πυροβολεί κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, 25 χλμ. από τη Μοσούλη, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Αντάρτης στο Χαλέπι, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Γιατρός κάνει ράμματα στο κεφάλι τραυματισμένου αγοριού στη Συρία, σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο, στη Δαμασκό, στις 11 Νοεμβρίου.

Ο ιερέας Χαβιέ Αρνολντ Φαγκμπα απευθύνεται σε Μουσουλμάνους που έχουν βρει καταφύγιο σε εκκλησία στο Μποαλί, 100 χλμ. Βόρεια του Μπανγκί, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις 19 Ιανουαρίου, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις.

Ενας ορθόδοξος ιερέας προσπαθεί να σταματήσει τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο κέντρο του Κιέβου, στις 22 Ιανουαρίου.

Διαδηλωτής ρίχνει μολότοφ κατά αστυνομικών, στο κέντρο του Κιέβου, στις 22 Ιανουαρίου.

Αστυνομικοί συγκεντρώνονται στο κέντρο του Κιέβου, στις 22 Ιανουαρίου.

Ουκρανοί άνδρες ασφαλείας, στο κέντρο του Κιέβου, μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές, στις 23 Ιανουαρίου.

Ασθενής στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς στο πρόσωπο, το στήθος και το λαιμό. Σε νοσοκομείο στο Μαλάκαλ του Σουδάν, στις 5 Φεβρουαρίου.

Ουκρανή παίζει πιάνο, στα οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές στο Κίεβο, στις 10 Φεβρουαρίου.

Μεταναστευτικά πουλιά κάνουν σχηματισμούς, πριν επιστρέψουν στο έδαφος, με φόντο το ηλιοβασίλεμα στο Ισραήλ, στις 12 Φεβρουαρίου.

Διαδηλωτής κρατά σημαία της Ουκρανίας, σε κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο, στις 20 Φεβρουαρίου.

Διαδηλωτές προελαύνουν σε νέες θέσεις στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου.

Μάχες στο κέντρο του Κιέβου, στις 20 Φεβρουαρίου.

Φλεγόμενοι διαδηλωτές, πίσω από οδοφράγματα, σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου.

Αγόρι σε αεροπλάνο, σε προσφυγικό καταυλισμό στο Μπανγκί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις 20 Φεβρουαρίου.

Ελεύθερος σκοπευτής και μέλος των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων έχει πέσει στα χέρια διαδηλωτών στο Κίεβο, στις 22 Φεβρουαρίου.

Ανθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο άνδρα που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, στις 22 Φεβρουαρίου.

Παιδιά παίζουν με βαλίτσα σε προσφυγικό καταυλισμό για τη φυλή Νούερ, στο Σουδάν, στις 27 Φεβρουαρίου.

Νεαρή κοπέλα που τραυματίστηκε στις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, μετά από την κηδεία του Μπέρκιν Ελβαν. Ο 15χρονος έχασε τη ζωή του στις αντικυβερνητικές πορείες στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Μαρτίου.

Ακτινογραφία δείχνει μία σφαίρα σφηνωμένη στο κεφάλι παιδιού 18 μηνών στο Ναϊρόμπι, στις 26 Μαρτίου, τρεις ημέρες μετά από την επίθεση ενόπλων σε εκκλησία, που κόστισε τη ζωή 6 ανθρώπων.

Ανδρας φιλάει το γιο του, που απεγκλωβίστηκε από ορυχείο στις 13 Μαΐου, όταν μία έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευσή του στη Μανίσα, στην Τουρκία. Τουλάχιστον 157 εργάτες έχασαν τη ζωή τους.

Φιλορώσοι αντάρτες παίρνουν θέσεις στην οροφή του διεθνούς αεροδρομίου στο Ντόνετσκ, στην Ουκρανία, στις 26 Μαΐου.

Ανδρας προσπαθεί να επαναφέρει άλλον που τραυματίστηκε σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους και Ουκρανούς στρατιώτες, στην πόλη Σλαβιάνσκ, στις 26 Μαΐου.

Δαυλοί σε τάφους στρατιωτών στην ανατολική Γαλλία, την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη μάχη του Βερντέν.

Κορίτσι στην Ινδονησία σε τέμενος στην Τζακάρτα, ενώ οι άνδρες προσεύχονται, στις 28 Ιουνίου.

Λευκορώσοι καθολικοί σε θρησκευτική γιορτή στο Μπουντσλάβ, 150 χλμ. Βόρεια του Μινσκ, στις 15 Ιουλίου.

Φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 17 Ιουλίου και δείχνει τα συντρίμμια του Boeing της Malaysia Airlines το οποίο καταρρίφθηκε στην Ουκρανία, οδηγώντας στο θάνατο 295 ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Αλεξάντερ Μποροντάι, φτάνει στο σημείο  που έπεσε το Boeing της Malaysia Airlines.

Το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουκρανία, σε φωτογραφία από τις 23 Ιουλίου.

Μέλη των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, αναζητούν τις σορούς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το Boeing.

Ουκρανή κλαίει στο δρόμο, έχοντας μόλις εγκαταλείψει το σπίτι της στο χωριό Χράμποβο στις 2 Αυγούστου.

Κορίτσι με συμπτώματα ύποπτα για Εμπολα εξετάζεται στη Σιέρα Λεόνε, στις 16 Αυγούστου.

Ο Λούκας Μίτσουλ κάνει άλμα από το βράχο πάνω από την παραλία του Ναυάγιου, στη Ζάκυνθο, στις 23 Ιουνίου.

Ουκρανοί στρατιώτες συγκρατούν έναν φιλορώσο αντάρτη, σε χωριό στο Λουγκάνσκ, στις 18 Αυγούστου.

Μάχες έξω από τη Μαριούπολη, στην Ουκρανία, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Ανδρας που έχει προσβληθεί από Εμπολα είναι ξαπλωμένος, αναίσθητος στο σπίτι του, στη Μονρόβια, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Εργάτες με προστατευτικές φόρμες, έξω από τη μολυσμένη περιοχή σε νοσοκομείο στη Μονρόβια, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Αεροπλάνο πάνω από το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα, στην Ισλανδία, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύρια κουρδικής καταγωγής περνά τα σύνορα ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, στην πόλη Σουρούκ, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Γυναίκα θρηνεί μετά από το θάνατο του συζύγου της από Εμπολα, στη Μονρόβια, στις 4 Οκτωβρίου.

Αυτοκίνητο έχει ανατραπεί μετά από σφοδρές καταιγίδες κοντά στο Μονπελιέ, στις 7 Οκτωβρίου.

Γυναίκα από τη Συρία, σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Σουρούκ, στις 17 Οκτωβρίου.

Ενοπλοι του Ισλαμικού Κράτους μπροστά σε έκρηξη κοντά στα τουρκικά σύνορα, στις 23 Οκτωβρίου.

Ανθρωποι παρακολουθούν τον καπνό που υψώνεται από το Κομπάνι, στις 26 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κλωτσάει μία μπάλα ενώ μιλά στο κινητό, σε στάση ανεφοδιασμού για το αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Πράσινο Ακρωτήρι, στην Ουάσιγκτον.

Το σκάφος Soyuz TMA-13M που μεταφέρει το προσωπικό για το Διεθνή Διαστημικό σταθμό, εκτοξεύεται από το Μπαϊκονούρ, στις 29 Μαΐου.