Αναστασίου: «Ούτε καν σκέφτηκα την παραίτηση»

Ο Γιάννης Αναστασίου λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό από την Καμπάλα μίλησε στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού, τονίζοντας πως δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έδωσε συνέντευξη στην κάμερα της «NOVA» λίγες ώρες μετά τη πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία των «πρασίνων» στην Ευρώπη και μίλησε για το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της ομάδας, για το τι φταίει, για το ενδεχόμενο παραίτησης, αλλά και για άλλα θέματα. Ο Έλληνας προπονητής σκεφτόταν αρκετά πριν απαντήσει και φαινόταν φανερά στενοχωρημένος για τον αποκλεισμό του «τριφυλλιού» από κάποια Καμπάλα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αναστασίου στη «NOVA»:

Δύσκολη μέρα λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό από την Γκαμπάλα και τα όσα συνέβησαν μετά το ματς, πως είναι το κλίμα στην ομάδα, πως βιώνει ο Παναθηναϊκός τον πολύ αποκλεισμό;

«Να πούμε ότι δεν είναι δύσκολα, να πούμε ότι δεν είμαστε απογοητευμένοι; θα πούμε ψέματα. Αλλά δυστυχώς είναι κάτι που συνέβη, εμείς το κάναμε αυτό και εμείς οφείλουμε να το αλλάξουμε.

Είναι αρκετά δύσκολο ψυχολογικά για τα παιδιά και για όλους μας, αλλά πρέπει να βρούμε το κουράγιο πλέον και τις δυνάμεις για να συγκεντρωθούμε στους επόμενους στόχους μας. Γιατί υπάρχουν ακόμα παιχνίδια, υπάρχουν στόχοι μέσα στη σεζόν και πρέπει να είμαστε αυτοί που πρέπει».

Έχετε βρει τι φταίει, τι δεν πήγε καλά, τι δεν λειτουργεί καλά στη νοοτροπία της ομάδας και τελικά ήρθε αυτός ο αποκλεισμός; Το κακό έχω την εντύπωση ότι φαινόταν ότι έρχεται… «Εντάξει δεν ξέρω αν το είδατε εσείς ότι το κακό ερχόταν ή όχι. Το θέμα είναι ότι δουλεύουμε, προσπαθούμε, σίγουρα κάνουμε λάθη για το επίπεδο που είμαστε. Έχουμε βρει κάποια πράγματα που πρέπει να διορθώσουμε, αλλά από την άλλη αυτοί είμαστε, προσπαθούμε και αυτό που είπα και θα συνεχίζω να λέω: έχουμε αδυναμίες, το ξέρουμε, δουλεύουμε, είναι πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, προσπαθούμε, βελτιωνόμαστε και θα κοιτάξουμε στη συνέχεια να γινόμαστε καλύτεροι».

Αναμφίβολα ήταν η πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία της ομάδας, με βάση το όνομα του αντιπάλου και της δυναμικότητας του ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν. Ο κόσμος είναι πικραμένος, είναι λογικό, και εσείς λογικό είναι να είστε στεναχωρημένοι. Ως ποδοσφαιρικό τμήμα θεωρείτε ότι οφείλετε να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον κόσμο της ομάδας;

«Βασικά οφείλουμε να ζητήσουμε μια συγγνώμη από τους εαυτούς μας. Γιατί δουλεύουμε και αφιερώνουμε αρκετές ώρες στο γήπεδο και δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα παιδιά δεν έτρεξαν και δεν προσπάθησαν στο παιχνίδι. Για την προσπάθεια που κάνουμε θα πρέπει να συγκεντρωθούμε και να κοιτάξουμε όλοι να δούμε τι φταίει. Βασικά ο καθένας τι κάνει από τη μεριά του όταν βρίσκεται μέσα στο γήπεδο είτε με την μπάλα, είτε χωρίς τη μπάλα.

Και το να βγαίνουμε και να ζητάμε συγγνώμη νομίζω ότι θα είναι το τελευταίο. Ο κόσμος ξέρει ότι τα παιδιά προσπαθούν και το βλέπουν. Είναι σίγουρα άσχημο αυτό που συνέβη, το είπαμε και χθες, αλλά από την άλλη έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Και πλέον δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί αντίπαλοι στην Ευρώπη. Όταν μιλάμε για δυναμικότητα ομάδων όπως Μπάγερν, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης σίγουρα είναι διαφορετικό το επίπεδο, αλλά αν δούμε ότι και πριν δυο χρόνια η Μάντσεστερ ξόδεψε 200 εκατ. σε μεταγραφές και δεν βγήκε Ευρώπη. Δεν σημαίνει ότι τα χρήματα φέρνουν πάντα την επιτυχία. Η Μίλαν, η Ίντερ τα τελευταία χρόνια δεν βγαίνουν Ευρώπη, οπότε νομίζω ότι όλες οι ομάδες έχουν κάποιες κακές περιόδους.

Το σημαντικό για εμάς είναι αυτό που είπα, ήταν κάτι που δεν το θέλαμε, δεν το περιμέναμε και για αυτό ίσως κόστισε, αλλά από την άλλη το είχαμε πει ότι σε αυτά τα παιχνίδια και ειδικά σε πλέι οφ Europa League δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια, είτε είναι από το Αζερμπαϊτζάν, είτε από το Καζακστάν, είτε είναι από την Κύπρο, είτε από την Μάλτα. Από τη στιγμή που φτάνει μια ομάδα εκεί, έχει πάντα στόχους, έχει πάντα ελπίδες και βλέπουμε στο ποδόσφαιρο πως όταν δεν είσαι συγκεντρωμένος, η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης μπορεί να κοστίσει και σε εμάς κόστισε».

Είναι μια δύσκολη στιγμή και σε προσωπικό επίπεδο, ζείτε την αμφισβήτηση, υπάρχει έντονη κριτική και είναι λογικό γιατί υπάρχει ένα οδυνηρό αποτέλεσμα και οικονομικά και για το πρεστίζ του συλλόγου, σκεφτήκατε καθόλου την παραίτηση μετά το παιχνίδι;

«Όχι. Αυτό που είπα, ήταν ένα άσχημο αποτέλεσμα. Εν θερμώ πάντα παίρνεις αποφάσεις ή σκέφτεσαι πράγματα που ίσως δεν πρέπει. Όχι, δεν μου πέρασε καθόλου από το μυαλό και ούτε καν το σκέφτηκα».

Το θέμα είναι πως θα μείνει η ομάδα ενωμένη και πως θα σηκωθεί μετά απ” αυτό το χαστούκι. Στο ποδόσφαιρο είναι στιγμές, λένε ότι η νίκη είναι γιατρικό αλλά ίσως μια νίκη δεν φτάνει για να επουλώσει αυτή τη βαθιά πληγή αλλά σίγουρα θα βοηθήσει την κατάσταση. Υπάρχει το παιχνίδι με την Καλλονή, μετά είναι η διακοπή, είναι η ευκαιρία να ηρεμήσει λίγο η ομάδα, να επιστρέψουν σημαντικοί ποδοσφαιριστές και να υπάρξει μια διαφορετική εικόνα για τον τελευταίο πολύ σημαντικό στόχο που έχετε;

«Το είπα και χθες, οι νίκες σίγουρα θα απαλύνουν αυτή την πικρία. Αλλά στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και τουλάχιστον τα παιδιά, η ομάδα, παραμένει ομάδα, είμαστε ενωμένοι, ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο. Έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι την Κυριακή, δύσκολο πιο πολύ όσον αφορά κυρίως το ψυχολογικό κομμάτι. Αλλά από την άλλη ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι και θα κοιτάξουμε μέσα στο γήπεδο να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι».

Πώς θα προσπαθήσετε ψυχολογικά κυρίως να στηρίξετε τους παίκτες, να τους βγάλετε από το μυαλό τον αποκλεισμό και να στραφούν στο πρωτάθλημα και ματς με την Καλλονή, είναι λίγες οι ημέρες, λίγα τα 24ώρα;

«Με πολλές συζητήσεις, ήδη έχουμε ξεκινήσει από το πρωί και από χθες συζητήσεις ανεβάσματος του ηθικού. Από εκεί και πέρα το σημαντικό είναι να πιστέψουν τα παιδιά ότι μπορούν, ότι έχουν δυνατότητες. Και εκεί θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο να τους κάνουμε να το πιστέψουν γιατί μπορούμε και έχουμε δυνατότητες».

Σας φοβίζει το γεγονός ότι ο αντίπαλος έχει ψυχολογικό αβαντάζ απέναντι σας. Ναι μεν ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τον Ηρακλή αλλά είναι πολύ πιο δύσκολη η κατάσταση που βιώνει ο Παναθηναϊκός. Κρύβει παγίδες η αναμέτρηση;

«Κάθε παιχνίδι κρύβει παγίδες, ειδικά όταν δεν είσαι συγκεντρωμένος και όταν δεν είσαι σοβαρός. Όταν δεν είσαι συγκεντρωμένος βασικά, το είδαμε χθες, το έχουμε βιώσει και στο παρελθόν και ίσως το βιώσουμε και κάποιες φορές στο μέλλον.

Θα κοιτάξουμε να το περιορίσουμε αλλά από την άλλη το σημαντικό είναι να κοιτάξουμε να κάνουμε στο γήπεδο τα πράγματα που ξέρουμε. Σίγουρα θα υπάρχει πίεση, σίγουρα υπάρχει κακή ψυχολογία τη δεδομένη στιγμή αλλά από την άλλη έχουμε ένα παιχνίδι την Κυριακή και οφείλουμε να παίξουμε. Οπότε θα προετοιμαστούμε κατάλληλα και θα κοιτάξουμε να είμαστε αυτοί που πρέπει για να κερδίσουμε το παιχνίδι».

Πώς θα κερδίσετε πάλι τον κόσμο, τον κόσμο που έχασε βαθμούς εμπιστοσύνης προς την ομάδα, τον κόσμο που σας στήριξε όλο αυτό το διάστημα;

«Δεν νομίζω ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου ή το αντίστροφο. Σίγουρα ο αποκλεισμός από την Ευρώπη είναι άσχημος και στεναχώρησε τον κόσμο όπως και εμάς εξάλλου. Αν υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν θέλουν τα παιδιά η ομάδα να κερδίζει τα παιχνίδια… δεν νομίζω ότι υπάρχουν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού που σκέφτονται και λειτουργούν έτσι.

Από εκεί και πέρα εμείς οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας σε κάθε παιχνίδι, να κοιτάζουμε να παίζουμε για τη νίκη, να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Οι σχέσεις χτίζονται πάντα με εμπιστοσύνη, με πίστη και ενότητα. Εμείς από την πλευρά μας ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, θα κοιτάξουμε να το κάνουμε στο γήπεδο και από κει και πέρα τουλάχιστον τα εξωαγωνιστικά δεν μπορούμε να πούμε κάτι γιατί είναι καθαρά προσωπικό συναίσθημα του καθενός. Αυτό που θα κοιτάξουμε είναι να κάνουμε τη δουλειά μας όσο πιο καλά γίνεται, να παίξουμε το παιχνίδι μας και να κοιτάζουμε να κερδίζουμε τα παιχνίδια που έρχονται».

Θα μπορούσε και ο Παναθηναϊκός να πάρει πολλά και από τις μεταγραφές του και είναι πολλές, σχεδόν μια ενδεκάδα, αλλά την Πέμπτη έπαιξε μόνο ένας από τους νεοαποκτηθέντες. Υπάρχουν συγκυρίες, υπάρχουν τραυματισμοί, ατυχίες μέσα στη χρονιά αλλά σε κρίσιμα παιχνίδια δεν είδαμε νέους ποδοσφαιριστές που λογικά θα περίμενε και το τεχνικό επιτελείο αλλά και ο κόσμος να δει. Σας έχει προβληματίσει ότι έχει αργήσει η ένταξη των νέων παικτών να μπουν στην ομάδα και δεν έχετε πάρει την βοήθεια που θα θέλατε και από τους νέους παίκτες;

«Πάντα όταν κάνεις μεταγραφές σίγουρα περιμένεις το κάτι διαφορετικό το κάτι παραπάνω αλλά από την άλλη λόγω διάφορων συνθηκών, συγκυριών τα παιδιά δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα τη δεδομένη στιγμή. Και από τη στιγμή που υπήρχαν παιχνίδια εμείς οφείλαμε να παίξουμε και έπρεπε να παίξουμε με τους υπάρχοντες. Δουλεύουν, προσπαθούν να προσαρμοστούν στο κλίμα της ομάδας και να επανέλθουν στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης που τους θέλουμε. Από την άλλη οι υπόλοιποι προσπαθούν να τους βοηθήσουν για να μπουν και αυτοί στον ρυθμό.

Δεν είναι κάτι που μπορείς να το υπογράψεις πως αν έπαιζαν οι οκτώ-εννιά μεταγραφές τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δεν το ξέρουμε γιατί ποδόσφαιρο είναι. Το σημαντικό πλέον είναι πως όλοι είναι fit, κάνουν προπόνηση με την ομάδα και σιγά ευελπιστούμε πως μετά την διακοπή θα έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε αρκετούς από αυτούς στο παιχνίδι μας. Οπότε θα πρέπει να κάνουμε λίγες μέρες ακόμα υπομονή για να τους δούμε αγωνιζόμενους».