Επικίνδυνα χημικά βρέθηκαν μέσα στα iPhone

 

Αναρτήθηκε: 14 Αυγούστου, 2014 στις 19:03

Δίχως τέλος είναι οι αποκαλύψεις για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι των βιομηχανικών μονάδων της ταϊβανέζικης Foxconn (στην οποία συναρμολογούνται τα iPhone).

Οι τρεις αυτοκτονίες εργαζομένων το 2013 ήταν το αποκορύφωμα των εξελίξεων. Παρ” οτι τα αίτια των αυτοκτονιών δεν αποσαφηνίστηκαν ποτέ, μια ΜΚΟ είχε επισημάνει ότι ενδέχεται να συνδέονται με μια πολιτική, «βάσει της οποίας οι εργάτες απειλούνται με απόλυση αν μιλούν για το χώρο εργασίας τους».

Πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος των αποκαλύψεων, έγινε γνωστό ότι η Apple κάνει χρήση δυο χημικών ουσιών – του βενζόλιου και του εξανίου – κατά την παραγωγή του iPhone και του iPad. Αν και σύμφωνα έρευνα της Apple δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι τα χημικά προκάλεσαν βλάβες στους εργάτες, υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι νόσησαν ενώ τουλάχιστον ένας εργάτης πέθανε από έκθεση στο n – εξάνιο.

Η εταιρία υπό το φόβο των ενδεχόμενων επιπτώσεων που μπορεί να έχει αυτή η αποκάλυψη στις πωλήσεις των προϊόντων της, αποφάσισε κατόπιν εορτής να εξαλείψει τη χρήση δυο χημικών ουσιών από την παραγωγή.
Τα συγκεκριμένα χημικά χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα η Apple σε διάφορα στάδια παραγωγής των iPhone, iPad και Mac υπολογιστών. Η απαγόρευση αφορά κυρίως την χρήση των ουσιών κατά τα τελικά στάδια συναρμολόγησης των ανωτέρω συσκευών.

Η κατάργηση των δύο ουσιών ήρθε σαν συνέπεια διαρκούς πίεσης από ομάδες ακτιβιστών. Σύμφωνα με το Associated Press, τον Μάρτιο οι οργανώσεις “China Labor Watch” και “Green America” ξεκίνησαν να πιέζουν την Apple ώστε να σταματήσει την χρήση των χημικών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών ουσιών.

Τα δύο υπό κατάργηση χημικά θα προστεθούν σε μια λίστα επικίνδυνων ουσιών που σταδιακά απομακρύνθηκαν από την παραγωγική διαδικασία των εργοστασίων της εταιρείας, όπως είναι το αρσενικό και ο μόλυβδος.

πηγή sofokleousin.gr







comments powered by Disqus