Το διατροφικό πρόγραμμα που σώζει από τον πρόωρο θάνατο!

Οι διαιτολόγοι συνιστούν να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, αποδεικνύεται όμως ότι η συμβολή τους στην υγεία και τη μακροζωία είναι καθοριστική.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology καταδεικνύει ότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν ορισμένες τροφές είναι ένα απαραίτητο «όπλο» στη διατροφή μας.

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος και παράλληλα συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης.

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει όμως ότι δεν είναι όλες οι πηγές φυτικών ινών εξίσου ποιοτικές και ευεργετικές.

Ερευνητές από τη Νότια Κορέα πραγματοποίησαν μια εκτενέστατη ανάλυση παλαιότερων μελετών σχετικά με την πρόσληψη φυτικών ινών. Τα στοιχεία αφορούσαν στις διατροφικές συνήθειες και την υγεία περισσότερων από 900.000 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βασικό συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών (κατά μέσο όρο 27 γραμμάρια την ημέρα) συνδέεται με τον κατά 23% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με διατροφικά προγράμματα που δεν περιλαμβάνουν περισσότερα από 15 γραμμάρια φυτικών ινών σε ημερήσια βάση.

Σημειώνουν όμως πως τα οφέλη από την κατανάλωση φυτικών ινών ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχεται το θρεπτικό συστατικό. Οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τους σπόρους των δημητριακών είναι αυτές με την πλέον ευεργετική δράση.

Η βρώμη, το σιτάρι, το κριθάρι και το κεχρί φάνηκε να συνδέονται πιο άμεσα με το μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τα λαχανικά, τα οποία κατατάσσονται δεύτερα στη λίστα. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν καμία συσχέτιση μεταξύ των φυτικών ινών από τα φρούτα και του πρόωρου θανάτου.