Έκλειψη Ηλίου. Γνωρίζατε ότι…??

Ένα από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη φαινόμενα σε ολόκληρη την ιστορία του ανθρωπίνου γένους.

Κάθε πολιτισμός έδινε και μία δική του ερμηνεία για το φαινόμενο. Η πρώτη καταγεγραμμένη έκλειψη ηλίου από τον άνθρωπο μας πηγαίνει πίσω στο 2000 π.Χ . Ο Κινεζικός και ο Βαβυλωνιακός πολιτισμός φαίνεται να είναι οι πρώτοι που κατέγραψαν αυτό το γεγονός ενώ και οι Αιγύπτιοι φαίνεται πως μελετούσαν τα περίεργα παιχνίδια του Ήλιου και της Σελήνης. Στην αρχαία Κίνα οι Ηλιακές εκλείψεις λαμβάνονταν ως καλοί οιωνοί για το μέλλον του εκάστοτε βασιλιά. Περνώντας τελικά στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό φαίνεται πως από τα ιστορικά κείμενα του Ηροδότου ότι οι απόγονοι μας είχαν πλήρη επίγνωση του ουράνιων αυτών φαινομένων.

Chris-Cook-NYC-solareclipse-final-web_1383503327

Τι είναι όμως μία ηλιακή έκλειψη; Όπως όλοι γνωρίζουμε η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Ταυτόχρονα περιστρέφεται και η Σελήνη γύρω από την Γη. Κάθε ουράνιο σώμα έχει τις δικές του ταχύτητες περιστροφής οι οποίες είναι και διαφορετικές. Το αποτέλεσμα αυτού του συστήματος κινήσεων είναι η παρεμβολή της Σελήνης μεταξύ Γης και Ήλιου. Αν είμαστε αρκετά τυχεροί και η Σελήνη βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος ορίζοντα και στην κατάλληλη απόσταση από την Γη τότε μπορεί να καλύψει πλήρως τον Ήλιο και να γίνουμε μάρτυρες του πιο συναρπαστικού ουράνιου φαινομένου. Της ολικής έκλειψης Ηλίου.

Solar-Eclipse-2014-Background-Wallpaper-HD

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τα πιο περίεργα και ενδιαφέροντα γεγονότα που αφορούν τις Ηλιακές εκλείψεις:

  • Η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια μιας ολική έκλειψη είναι 7,5 λεπτά!
  • Μία ολική έκλειψη είναι ορατή μόνο όταν ο Ήλιος καλυφθεί κατά 90%. Μόλις στο  99% το φως που φτάνει στη Γη μειώνεται και δημιουργεί την αίσθηση του σούρουπου.
  • Οι σκιές της Σελήνης ταξιδεύουν με 1800 χιλιόμετρα ανά ώρα στον Ισημερινό, ενώ με 8000 χιλιόμετρα ανά ώρα στους Πόλους!
  • Το μήκος της σκιάς μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 270 χιλιόμετρα!
  • Οι μέγιστες εκλείψεις που μπορούν να συμβούν σε ένα έτος είναι 5!
  • Οι ελάχιστες είναι 2!
  • Συμβαίνει τουλάχιστον μία ολική έκλειψη κάθε 1,5 χρόνια!
  • Οι μερικές εκλείψεις είναι ορατές σε περιοχές ακτίνας μεγαλύτερης των 3000 χιλιομέτρων!
  • Πριν τη δημιουργία των ατομικών ρολογιών οι αστρονόμοι μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια 1 χιλιοστού του δευτερολέπτου την χρονική στιγμή μίας έκλειψης!
  • Η τοπική θερμοκρασία μπορεί να πέσει ακόμη και 20 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια μίας ολικής έκλειψης!

Solar-Eclipse-1920x1080

Δυστυχώς η πολυσυζητημένη έκλειψη της 29ης Απριλίου δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Οι λάτρεις του φαινομένου θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την 20η Μαρτίου του 2015 όπου θα συμβεί ολική έκλειψη Ηλίου ορατή και από την Ελλάδα.

 

Νίκος Α.

[email protected]