Ερευνητές ανακάλυψαν πως να κάνουν αόρατα αντικείμενα

Μια νέα επιστημονική μέθοδο που κάνει αόρατα διάφορα αντικείμενα με τη χρήση αλληλουχίας φθηνών φακών εφηύραν μελετητές στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, το οποίο φημίζεται για την έρευνά του στο πεδίο της οπτικής.

Το εντυπωσιακό με τη νέα μέθοδο, εκτός από το χαμηλό κόστος των υλικών, είναι πως δεν «κρύβει» το χώρο γύρω από το «αόρατο» αντικείμενο, γεγονός που ενδέχεται να της δίνει πλήθος πρακτικών εφαρμογών.

«Φαντάζομαι πως για παράδειγμα μπορεί να κρύψει την καρότσα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού ώστε ο οδηγός να μπορεί να δει απευθείας το δρόμο [πίσω του]. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην εσωτερική διακόσμηση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο φοιτητής Τζόζεφ Τσόι, ένα από τα δύο μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Τόνισε πως, εξ όσων γνωρίζει η ερευνητική ομάδα, η νέα μέθοδος είναι η πρώτη που παρέχει «αόρατο μανδύα» σε τρεις διαστάσεις από όλες τις οπτικές γωνίες. Προηγούμενες, ακριβές απόπειρες, είχαν καταλήξει σε συστήματα που δεν μπορούσαν να κρύψουν ένα τρισδιάστατο αντικείμενο από όλες τις οπτικές γωνίες.

πηγή skai.gr