Η NASA προειδοποιεί για ηλιακή καταιγίδα

Tρεις μεγάλες εκλάμψεις στην αριστερή πλευρά του μητρικού μας άστρου, δηλαδή του ηλίου, παρατήρησε το τελευταίο 48ωρο η ΝΑSA.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διαστημική υπηρεσία, «μια ηλιακή καταιγίδα, προϊόν αυτών των εκλάμψεων, είναι πιθανό να φθάσει και να χτυπήσει τον πλανήτη μας σήμερα, Παρασκευή 13 Ιουνίου».

Οι εκλάμψεις που παρατηρήθηκαν ήταν κατηγορίας-Χ, ο εντονότερος τύπος ηλιακής καταιγίδας, 10.000 φορές ισχυρότερες από τις κανονικές που εμφανίζονται κατά τη συνήθη ηλιακή δραστηριότητα.

Οι ηλιακές καταιγίδες σχηματίζονται όταν ο Ήλιος απελευθερώνει δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων ύλης υψηλής ενέργειας και πλάσματος με ταχύτητα εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα και οφείλονται σε απρόβλεπτες εξάρσεις του μαγνητικού πεδίου που πηγάζουν συνήθως από τις ηλιακές κηλίδες.

Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι κάθε 100 ή 200 χρόνια αλλά είναι αδύνατο να προβλεφθούν παρά μόνο 30 λεπτά πριν επέλθουν.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η μεγάλη συσσώρευση ηλιακής ενέργειας οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρέχον ηλιακός κύκλος βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο.

Από αυτές τις εκρήξεις απελευθερώνεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι πολύ πιθανό να πλήξει τα συστήματα τηλεπικοινωνίας της Γης, μετεωρολογικούς σταθμούς, χειριστές αεροπλάνων αλλά ακόμα και GPS.

Στη NASA υπάρχει ο φόβος πως μπορεί να υπάρξει ακόμα και blackout στις τηλεπικοινωνίες. Βέβαια από την πλευρά τους, δεν κρύβουν πως σε παλαιότερες ηλιακές καταιγίδες έχουν δημιουργηθεί προβλήματα ακόμα και στην ηλεκτροδότηση

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη προξένησε μικρά προβλήματα σε συστήματα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν υψηλές συχνότητες.

πηγή zougla.gr