Στη βουλή προς συζήτηση η μείωση για τον ειδικό φόρα κατανάλωσης

Τη ρύθμιση για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική εξαγγελία είχε προχωρήσει προ εβδομάδων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την τροπολογία η οποία υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο συντελεστής του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης που τίθεται σε ανάλωση κατά τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε χρόνου μειώνεται από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, σε 230 ευρώ το χιλιόλιτρο. Με την εν λόγω μείωση κατά 30% -αναφέρεται στην ρύθμιση- αποσκοπείται η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την προτεινόμενη ρύθμιση, προκύπτει απώλεια εσόδων (με βάση και τον περσινό όγκο κατανάλωσης) της τάξης των 133.580.000 ευρώ. Επειδή όμως η μείωση του ΕΦΚ αποτελεί κίνητρο, αναμένεται αύξηση του όγκου κατανάλωσης που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της ανωτέρω απώλειας. Ετσι αν η αύξηση του όγκου κατανάλωσης είναι 43,5% η απώλεια εξαλείφεται, ενώ στην περίπτωση υπέρβασης προκύπτει πρόσθετη αύξηση εσόδων από τον ΕΦΚ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βενζινοπωλών, η μείωση του φόρου θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 12 λεπτά το λίτρο για όλους τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης. Δηλαδή, από το 1,25 ευρώ το λίτρο που είναι η τιμή διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης σήμερα, θα υποχωρούσε στο 1,13 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα για όσους δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης (35 λεπτά το λίτρο) η τιμή υποχωρεί στα επίπεδα του 2010, πριν την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, περίπου στα 90 λεπτά το λίτρο.

πηγή enet.gr