Τα μέτωπα με τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση. Νωρίτερα, σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απολογήθηκε από το βήμα της Βουλής για τα αναδρομικά δικαστικών και ενστόλων. «Στην περίπτωση πλήρους καταβολής των αναδρομικών σε ένστολους και δικαστικούς, η δαπάνη των 829 εκατ. ευρώ θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη οικονομικών στόχων για το 2014» τόνισε.

Ωστόσο, οι δικαστικοί πέρασαν σήμερα στην αντεπίθεση. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό πέντε δικαστικές Ενώσεις καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία, με την οποία προβλέπεται η μερική αναδρομική καταβολή της διαφοράς των αποδοχών των δικαστών (από 1.8.2012 έως 30.6.2014).

Αναλυτικότερα οι Ενώσεις, κατ” αρχήν καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα, παραβιάζοντας απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων: Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, Ειρήνη Γιανναδάκη, πρόεδρος Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, αντεισαγγελέας Εφετών, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου και Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, πάρεδρος ΝΣΚ.

Εξάλλου, μετά τις άλλες πέντε δικαστικές Ενώσεις, και η Ένωση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «με νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα η κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτρέπτως να καταστήσει ανενεργές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».