ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ για επικίνδυνα παιχνίδια ανηλίκων – «Εξαφανίσου για 72 ώρες»

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς δύο επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια που ακολουθούν ανήλικοι πανευρωπαϊκά, έφτασαν και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το «Game of 72» (εξαφανίσου για 72 ώρες) και το «ραντεβού στα τυφλά» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων.

Στο πρώτο παιχνίδι (εξαφανίσου για 72 ώρες) δύο ανήλικοι που συνομιλούν μέσω διαδικτύου αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι τους για 72 ώρες. Καθ’όλη τη διάρκεια της εξαφάνισής τους δεν επικοινωνούν με την οικογένειά τους, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να μην τους εντοπίσει η αστυνομία, και αυτός που τελικά εντοπισθεί πρώτος, χάνει.

Το επικίνδυνο αυτό διαδικτυακό παιχνίδι ξεκίνησε από τη Γαλλία, όπου μια 13χρονη η οποία εξαφανίστηκε από την οικία της για 72 ώρες, δήλωσε ότι προσπαθούσε να ανταποκριθεί στο παιχνίδι – πρόκληση.

Η διαδικασία του δεύτερου παιχνιδιού είναι ανήλικοι που γνωρίζονται μέσω διαδικτύου να κανονίσουν ένα «ραντεβού στα τυφλά».

Το ραντεβού όμως αυτό μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους καθώς έχουν παρατηρηθεί εξαφανίσεις παιδιών αλλά και επιθέσεις από παιδόφιλους.

Σύμφωνα με πηγές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «στην Ελλάδα έχει αυξηθεί η τάση των τυφλών ραντεβού μέσω Διαδικτύου. Έχουμε περιπτώσεις με 16χρονα να συναντιούνται ακόμα και με 70χρονους. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι πως τα νέα παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου και παίρνουν αυτό το ρίσκο».

Τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα:

Δύο εξαφανίσεις παιδιών, ενός 17χρονου αγοριού και ενός 15χρονου κοριτσιού στην Αττική, κίνησε υποψίες ότι το παιχνίδι με τίτλο «εξαφανίσου για 72 ώρες» μπορεί να έχει φτάσει και στη χώρα μας.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκύπτει πως και τα δύο αυτά παιδιά δεν έδωσαν εξηγήσεις για τον λόγο της εξαφάνισής τους, παρόλο που χάθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα αλλά τελικά εντοπίστηκαν μέσω της διαδικασίας Cyber Alert.

Στοιχεία από τις διευθύνσεις Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ευρωπαϊκών χωρών δείχνουν πως αυτή τη στιγμή το παιχνίδι αυτό παίζεται σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αγγλία και η Σουηδία.