Βαρουφάκης: Δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του μνημονίου

«Δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του μνημονίου. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το email Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως». Αυτό διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με την δόση των 7,2 δισ. ευρώ και απαντώντας στις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις για να πάρει μέρος της δόση τον Μάρτιο.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έως τα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από κοινού με τους εταίρους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια η χώρα θα αξιολογηθεί κανονικά.

«Δεν μας λένε θα εφαρμόσετε τα μέτρα ή δεν θα πάρετε τη δόση. Συμφωνήσαμε ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που εμείς θα προτείνουμε και θα κριθούμε από αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για τα περί λάθους επιστολής που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης κράτησε χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας πως «δεν είναι ακριβώς έτσι» όπως τα εξιστορεί ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν».

Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ είπε πως μακροπρόθεσμα πρέπει να αλλάξει ο ανώτατος συντελεστής, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το 23%.

«Θα επιθυμούσα ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15-16% και να υπάρξει μια σύγκλιση. Αλλά όχι προς τα πάνω. Και από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω χρειάζεται σύγκλιση» ανέφερε.

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος με τον κ. Βαρουφάκη , ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα τα ποτά και τυχερά παιχνίδια, κινήθηκε σήμερα ο β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας.

Μιλώντας στον τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Μπαλάφας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά προϊόντα.