Αποκλειστικό: Δέος αλλά και λύπη στις συγκλονιστικές εικόνες μιας σύγχρονης τραγωδίας…[video+foto]

Οι τραγικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών όπως δεν τις έχετε ξανά δει, αλλά ούτε φανταστεί ποτέ!

Την άνοιξη του 2005, ένας φωτογράφος του National Geographic, ο James Balog, κατευθύνθηκε για την Αρκτική σε μια δύσκολη αποστολή: να συλλάβει εικόνες που θα αφηγούνταν την ιστορία της αλλαγής του κλίματος στη Γη.

Παρόλο την επιστημονική του ανατροφή, ο Μπάλογκ ήταν σκεπτικιστής γύρο από το θέμα της αλλαγής του κλίματος και κυνικός με τη φύση της ακαδημαϊκής έρευνας γύρω από αυτό.

Αλλά αυτό το πρώτο του ταξίδι στο Βορρά του άνοιξε τα μάτια στη μεγαλύτερη ιστορία της ανθρωπότητας και πυροδότησε την πρόκληση που θα έβαζε, όχι μόνο την καριέρα του, αλλά και την ζωή του σε κίνδυνο.

Το «Chasing Ice» [Κυνηγώντας τον Πάγο] είναι η ιστορία της αποστολής ενός ανθρώπου να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, συγκεντρώνοντας αδιάψευστα στοιχεία της αλλαγής στον πλανήτη μας.

[youtube id=»eIZTMVNBjc4″ width=»580″ height=»337″]

Με συντροφιά μια ομάδα νεαρών τυχοδιωκτών, ο Μπάλογκ ξεκινάει να τοποθετήσει φωτογραφικές μηχανές με την εφαρμογή του time-lapse, σε στρατηγικές θέσεις της Αρκτικής για να απαθανατίσει μια πολυετή ιστορική καταγραφή αλλαγών των παγετών της Γης.

Παλεύοντας να δουλέψει με τεχνολογία αδοκίμαστη σε υπό το μηδέν συνθήκες, έρχεται αντιμέτωπος με τη δικιά του θνησιμότητα. Θα περάσουν χρόνια για να δεί τους καρπούς της δουλειάς του.

Τα ανατριχιαστικά υπέροχα βίντεο του συμπιέζουν τα χρόνια σε δευτερόλεπτα, όπου απαθανατίζει αρχαία βουνά πάγου σε κίνηση καθώς χάνονται με εκπληκτικό ρυθμό.

Το ακόλουθο βίντεο (απόσπασμα από την ταινία) απαθανατίζει έναν παγετώνα στο μέγεθος του Μανχάταν να διαλύεται μπροστά από τα μάτια μας! Η πρώτη καταγραφή του είδους της…και βλέποντας την οι λέξεις δεν φτάνουν να περιγράψουν αυτό το θέαμα που γεμίζει τον θεατή με δέος αλλά και λύπη σε αυτή τη συγκλονιστική μαρτυρία μιας σύγχρονης τραγωδίας…

[youtube id=»hC3VTgIPoGU» width=»580″ height=»337″]

Ο παγετώνας Svínafellsjökull στην Ισλανδία
Ο παγετώνας Svínafellsjökull στην Ισλανδία
Disko Bay, Greenland Παγόβουνα ύψους 20 ορόφων που έχουν αποσπαστεί από το παγοκάλυμμα της Γρηνλανδίας και κατευθύνεται προς το Βόρειο Ατλαντικό ανεβάζοντας την στάθμη της θάλασσας.
Disko Bay, Greenland
Παγόβουνα ύψους 20 ορόφων που έχουν αποσπαστεί από το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας και κατευθύνεται προς το Βόρειο Ατλαντικό ανεβάζοντας την στάθμη της θάλασσας.
Ο Μπάλογκ με παγόβουνα στο Ilulissat Isfjord
Ο Μπάλογκ με παγόβουνα στο Ilulissat Isfjord
Ο Μπάλογκ στον παγετώνα Κολούμπια, Αλάσκα με 2 'time-lapse' φωτογραφικές μηχανές
Ο Μπάλογκ στον παγετώνα Κολούμπια, Αλάσκα με 2 “time-lapse” φωτογραφικές μηχανές
Μια φωτογραφική μηχανή 'time-lapse'
Μια φωτογραφική μηχανή “time-lapse”
Ο Μπάλογκ κρέμεται από έναν γκρεμό στο παγετώνα Κολούμπια στην Αλάσκα, τοποθετώντας μια φωτογραφική μηχανή 'time-lapse'
Ο Μπάλογκ κρέμεται από έναν γκρεμό στο παγετώνα Κολούμπια στην Αλάσκα, τοποθετώντας μια φωτογραφική μηχανή “time-lapse”
Η ομάδα του "Chasing Ice"
Η ομάδα του «Chasing Ice»
Ο Adam LeWinter σκαρφαλώνει στους πάγους στη Γρηνλανδία
Ο Adam LeWinter σκαρφαλώνει στους πάγους στη Γροιλανδία
Birthday Canyon, στο παγοκάλυμα της Γρηνλανδίας, Ιούλιος 2009.
Birthday Canyon, στο παγοκάλυμα της Γροιλανδίας, Ιούλιος 2009.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Chasing Ice", Jeffery Orlowski καθώς τραβάει σκηνές στο Ουμανακ στη Γρηνλανδία το καλοκαίρι του 2007
Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Chasing Ice», Jeffery Orlowski καθώς τραβάει σκηνές στο Ουμανακ στη Γροιλανδία το καλοκαίρι του 2007

Η ταινία «Chasing Ice» έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία σε φεστιβάλ ταινιών και είναι ένα από τα μόλις 15 ντοκιμαντέρ που θα είναι υποψήφια για Όσκαρ.

επιμέλεια κειμένου Λένα Μπλόνσκι

φωτογραφίες www.chasingice.com