Εξωτικά φαγητά που μπορούν να σας στείλουν στον άλλο κόσμο (εικόνες)

Από εξωτικά εδέσματα σε φαινομενικά καθημερινά φαγώσιμα, αυτά τα παράξενα είδη διατροφής μπορεί να μοιάζουν δελεαστικά, αλλά η

κατανάλωση τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αλλιώς μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ackee
Φύεται στη Δυτική Αφρική, αλλά πιο συχνά συνδέεται με την Τζαμάικα, αυτό το φρούτο μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και εμετό αν καταναλωθεί πριν να είναι πλήρως ώριμο. Η αιτία; Ενα δηλητήριο που ονομάζεται υπογλυκίνη Είσαι εντάξει αν έχει σκάσει και έχει ανοίξει ώστε να φαίνεται το εσωτερικό του.

 

Cassava (Μανιόκα)
Αρκετές χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής χρησιμοποιούν πολτό από μανιόκα για να γεμίσουν τα κέικ τους, αλλά μόνο αφού το μαγειρέψουν πολύ καλά. Οταν μασιέται, η ακατέργαστη μανιόκα απελευθερώνει το ένζυμο linamarase, που μοιάζει με το κυάνιο και έχει παρόμοια αποτελέσματα.

 

Hakarl
Ο καπνιστός καρχαρίας της Γροιλανδίας κερδίζει μία θέση στη λίστα, επειδή το είδος δεν έχει ουροποιητικό σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όλα τα απόβλητα και οι δυνητικά τοξικές ουσίες φιλτράρονται μέσα στο κρέας του ζώου. Χρειάζεται μια διαδικασία έξι μηνών για να καταστεί βρώσιμος.

 

Sannakji
Εάν αισθάνεστε τολμηροί, θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε αυτήν την κορεατική συνταγή ωμού μωρού χταποδιού. Επειδή τα άκρα του κεφαλόποδων περιέχουν νευρώνες, συνεχίζουν να κινούνται και οι βεντούζες πιάνονται παντού, ακόμα και αφού έχουν αποκοπεί από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν μασάτε προσεκτικά θα γατζωθούν στο λαιμό σας καθώς καταπίνετε με αποτέλεσμα να πνιγείτε.

 

Ωμά κάσιους
Εκτός αν έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, τότε μάλλον δεν θα ανησυχούσατε για τα κάσιους. Αλλά όταν είναι ωμά, περιέχουν urushiol, μία ουσία η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία σε μεγάλες ποσότητες. Οι σακούλες των «ωμών κάσιους» στα καταστήματα ωστόσο είναι ακίνδυνες, αφού έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να αφαιρεθεί αυτή η επικίνδυνη χημική ουσία.

 

Ματωμένα Μύδια
Σχετικά δύσκολο να εντοπιστούν, εμφανίζονται στον Κόλπο του Μεξικού, τον Ατλαντικό, και ορισμένα τμήματα του Ειρηνικού και ζουν σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερο οξυγόνο από ό, τι τα κανονικά μύδια και, ως εκ τούτου, φιλτράρουν περισσότερο νερό για να πάρουν το θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Ετσι μπορούν να καταπιούν περισσότερους ιούς και βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Α, του τυφοειδούς πυρετού και της δυσεντερίας.

 

Ψάρι Fugu
Iσως το πιο διάσημο φαγητό σε αυτή τη λίστα, οι λεπτές λωρίδες του πρέπει να μαγειρεύουνται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους σεφ, επειδή τα εσωτερικά όργανα, ειδικά το συκώτι, τα έντερα και οι ωοθήκες έχουν συμπυκνωμένα ποσά μιας παραλυτικής ένωσης που ονομάζεται τετροδοτοξίνη και μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο σε περίπτωση κατάποσης, αφού είναι 1.200 φορές πιο τοξική από το κυάνιο.

Πηγή: iefimerida.gr