Κυπριακό: Για εξεύρεση λύσης δεσμεύθηκαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

Γύρω στις τέσσερις ώρες κράτησε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Όπως δήλωσε ο κ. Άιντε, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί ανασκόπησαν το έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί και τους δόθηκε εντολή να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα κεφάλαια διαπραγμάτευσης, εν όψει και της επόμενης συνάντησης των δύο ηγετών στις 29 Ιουνίου.

Ο κ. Άιντε ανέφερε ακόμα ότι «με την ολοκλήρωση της βασικής αξιολόγησης, οι ηγέτες εισέρχονται τώρα σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα μη επιλυθέντα κεφαλαιώδη ζητήματα. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αποτελούν τον πυρήνα της εργασίας τους από εδώ και πέρα και ότι θα τις χειριστούν κατά ένα ολοκληρωμένο και αλληλένδετο τρόπο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε πως είναι όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς ενδέχεται να υπάρξει ευτυχής κατάληξη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η προσπάθεια είναι το συντομότερο να βρεθεί μια λύση και πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Για τη σημερινή συνάντηση,  ανέφερε ότι δεν έχουν εισέλθει ακόμη στα βαθιά της διαπραγμάτευσης, ωστόσο διαπίστωσαν με τον κ. Ακιντζί ότι οι δύο διαπραγματευτές, επιτέλεσαν σημαντικό έργο, καταγράφοντας συγκλίσεις και αποκλίσεις, οι οποίες δίνουν στους ηγέτες την ευχέρεια να εργαστούν από κοινού και να μπουν σε ουσιαστική διαβούλευση στις 29 Ιουνίου.