Θρίλερ από την αποχώρηση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το ΔΝΤ αποχωρεί από τις Βρυξέλλες, αφού δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
– Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ θα παραστεί στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, καθώς το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι.
– Η είδηση δεν είναι τυχαίο που γίνεται γνωστή λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιούνκερ.
– Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως είναι τεχνικός οργανισμός, και επομένως δεν μπορεί να ψάχνει για πολιτικές λύσεις.
Η αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες έπεσε σαν βόμβα με πολλές όμως ερμηνείες, η οποία έγινε γνωστή λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Η είδηση για την αποχώρηση του ΔΝΤ, που μεταδίδεται από το Bloomberg έχει διάφορες ερμηνείες. Από τη μία θεωρούν πως η αποχώρηση ανοίγει το δρόμο για επίτευξη συμφωνίας, μιας και οι όροι που έθετε το ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληροί και η ελληνική κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Αυτό είναι το καλό σενάριο.

Το κακό σενάριο, όμως, είναι πως η αποχώρηση αυτή του ΔΝΤ που πάντα μιλούσε για κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους, αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μία λύση για ένα βιώσιμο χρέος.

Η πρώτη κυβερνητική εκτίμηση είναι πως αυτή η αποχώρηση του ΔΝΤ ίσως να σημαίνει και αντικατάστασή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία”.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και μια συμφωνία είναι «ακόμη μακριά», αλλά υπογράμμισε ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας στα περισσότερα ζητήματα-κλειδιά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε δημοσιογράφους. «Δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών πρόσφατα, και επομένως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία» συνέχισε ο Ράις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι «βιώσιμα», ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν, ενώ οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και των θεσμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση) αναχώρησαν από τις Βρυξέλλες. Ο Ράις επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματευτές του Ταμείου αναχώρησαν για να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον.