Τσίπρας: Σε τέσσερα χρόνια η χώρα θα είναι διαφορετική

Στον στόχο που έχει για την τετραετία αναφέρεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε μια εφ” όλης της ύλης συνέντευξή του στο Euronews. «Σε τέσσερα χρόνια η χώρα θα είναι διαφορετική», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αυτή η παροδική ύφεση θα έχει τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2016», «θα έχουμε ξεφύγει από τις επιπτώσεις των capital controls, θα είμαστε ξανά στην ανάπτυξη με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος».

«Νομίζω ότι είναι ένας εφικτός στόχος, αν όχι στο τέλος του 2016, στις αρχές του 2017, η χώρα να είναι ξανά στις αγορές και άρα να μην χρειαζόμαστε τα νέα δάνεια και την επιτροπεία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαπραγμάτευση και η συμφωνία, είναι τα ζητήματα για τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πήρε δύσκολες αποφάσεις αλλά έχει τη συνείδησή του καθαρή, και δηλώνει βέβαιος ότι «ο ελληνικός λαός μπορεί να διακρίνει στο βλέμμα των πολιτικών ποιοι είναι αυτοί που τους κοροϊδεύουν και ποιοι είναι αυτοί που τους λένε την αλήθεια».

Αναφερόμενος στο χρέος, υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά συζητείται, όχι αν πρέπει, αλλά σε ποια έκταση και βάθος θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει ότι «ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν έβαλε το θέμα του χρέους στο τραπέζι αλλά έλεγε δεξιά και αριστερά ότι το χρέος είναι βιώσιμο». Για τη συμφωνία στην οποία τελικά κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης το χρηματοδοτικό σκέλος, καθώς όχι μόνο υπάρχει φρέσκο χρήμα αλλά καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2019 και αυτό από μόνο του συνιστά μια ντε φάκτο μίνι αναδιάρθρωση του χρέους.

«Εμείς είμαστε έντιμοι άνθρωποι. Όταν έχουμε δεσμευτεί σε μια συμφωνία, θα την υλοποιήσουμε. Ζητάμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά», αναφέρει και θυμίζει ότι η συμφωνία έχει αρνητικά σημεία, αλλά έχει σημεία όπως αυτά που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την παύση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τη διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. «Αυτά οι εταίροι μας πρέπει να τα τηρήσουν», γιατί αυτό σημαίνει έντιμη συμφωνία, επιμένει ο κ. Τσίπρας και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφύγουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν.

Για τη σχέση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζει ότι έχουν διαφορετική κοσμοθεωρία, εντούτοις έχουν μια ειλικρινή σχέση. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως «την πρώτη περίοδο της διαπραγμάτευσης έδωσε μια μεγάλη δυναμική. Μετά τη στοχοποίηση που έλαβε από τους περισσότερους εταίρους, σταμάτησαν να τον ακούνε, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους, έπρεπε να αλλάξει». «Νομίζω ότι χωρίσαμε σαν φίλοι», λέει ο κ. Τσίπρας για τον πρώην υπουργό.

Για την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων αναφέρεται στην αντίδρασή του στην απαίτηση των δανειστών να υπάρξει Ταμείο έξω από τη χώρα με έδρα το Λουξεμβούργο: «Τους εξήγησα ότι αν θέλουν να βάλω στην Ακρόπολη πωλητήριο, τότε να μου το πούνε. Εγώ δεν θα φύγω από το τραπέζι, αλλά δεν υπογράφω. Με πιέσανε, με πιέσανε, φτάσαμε την άλλη μέρα. Κατάλαβαν ότι έπρεπε να υποχωρήσουν. Υποχώρησαν».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «νίκη της επτάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης ότι αλλάξαμε το πρόσημο στην κοινή γνώμη της Ευρώπης για τον ελληνικό λαό», και προσθέτει ότι «το «κλειδί» που σήμερα είμαστε ζωντανοί και όρθιοι ήταν το δημοψήφισμα, διαφορετικά θα είχαμε πολύ σκληρά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση, και άρα νέο αδιέξοδο σε 3 με 5 μήνες». Στο σημείο αυτό τονίζει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές, το μήνυμα θα είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει όρθια και διεκδικεί έναν άλλο δρόμο για την Ευρώπη.

Στο ερώτημα με ποιους θα συνεργαστεί αν οι ΑνΕλ δεν μπούνε στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι απολύτως εφικτός στόχος η απόλυτη πλειοψηφία, επισημαίνει δε: «Ακόμη και αν επιτευχθεί θα επιδιώξουμε συνεργασίες, αν δεν επιτευχθεί έχουμε το πρόγραμμά, έχουμε σχέδιο, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα στη Βουλή που δεν θα διακινδυνεύσουν μια νέα εκλογική αναμέτρηση και άρα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει κυβέρνηση που θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε στις 25 Γενάρη».