Βενιζέλος: «Οριστική απόφαση να αποσυρθώ-Ο κ. Παπανδρέου είχε παραιτηθεί πολύ πριν στον κύριο Σαμαρά»

Οριστική χαρακτήρισε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκπομπή ενικός και στο δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως το συνέδριο του κόμματος θα είναι μεν ανοιχτό, αλλά ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ευπρόσδεκτος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος «αποφάσισα ότι πρέπει να φύγω γιατί ανεξαρτήτως του βαθμού προσωπικής ευθύνης που έχω, η οποία θα φανεί, θεωρώ πως πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στην παράταξη να ανανεωθεί, να αποκτήσει νέα φωνή. Ευχαριστώ όσους λένε σήμερα καλό λόγο για μένα. Αν και πρέπει να πω πως με ενοχλούν όσοι λένε τώρα “ο Βενιζέλος τα λέει καλά”, διότι τα ίδια έλεγα πάντα. Δεν θέλω να είμαι καλός ομιλητής και αναλυτής. Ξέρετε θα μπορούσα να είχα μείνει απέξω, αλλά δεν το έκανα, επειδή θεώρησα πως πρέπει να ρίξω τον εαυτό μου στη μάχη. Εγώ που μπήκα στο ΠΑΣΟΚ του ’89, που δεν είχα καμία ανάμειξη με τη γενιά του ’80, που έχω μια σειρά άλλα ενδιαφέροντα και δεν είμαι ένα στέλεχος του σωλήνα, μπήκα στο ΠΑΣΟΚ με καθυστέρηση κι έχω φτάσει να απολογούμαι για το τι έγινε το ’80, το ’74, τι συνέβη με τον Τσοχατζόπουλο, κι αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Πράττω έτσι όπως πρέπει για να βοηθήσω την παράταξη και η παράταξη είναι ταγμένη να βοηθάει τη χώρα».

Διευκρίνισε μάλιστα πως το συνέδριο του κόμματος θα είναι ανοιχτό και διαμπερές, αλλά όσοι ανέκοψαν την πορεία του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να είναι ευπρόσδεκτοι. «Μπορεί να επαναδιευρυνθεί ο πολιτικός μας χώρος, αλλά όχι να βυθιστεί στον πυρήνα του ηφαιστείου. Απλοί άνθρωποι που ψήφισαν τον Παπανδρέου και το ΚΗΔΙΣΟ είναι ευπρόσδεκτοι, ο κ. Παπανδρέου και ο σκληρός πυρήνας του νέου κόμματος, που ανέκοψε την πορεία του ΠΑΣΟΚ, καλύτερα να μην έρθουν».

Όσον αφορά σε όσους του είχαν επιρρίψει ευθύνες για την απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου ανέφερε «Ποιος έριξε τον κύριο Παπανδρέου; Η κα Κατσέλη, ο κ. Κουρουμπλής, η κα Σακοράφα, ο κ. Βουδούρης και όσοι άλλοι πήγαν στο Σύριζα ή στις παρυφές του Σύριζα. Η κυβέρνηση έπεσε επειδή έφυγαν οι βουλευτές φίλοι του ίδιου του κ. Παπανδρέου. Την κυβέρνηση Παπανδρέου την οδήγησαν στην ανάγκη να παραιτηθεί οι φίλοι του και βουλευτές του, που τον εγκατέλειψαν. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, ο κ. Παπανδρέου είχε παραιτηθεί πολύ πριν στον κύριο Σαμαρά».