8 σιωπηλά συμπτώματα του θυρεοειδούς

Τα συμπτώματα είναι συχνά δυσδιάκριτα αλλά αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα, καλό θα ήταν να δώσετε περισσότερη σημασία και να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Αλλαγές στον ύπνο
Αν δεν είχατε ποτέ πρόβλημα με τον ύπνο αλλά ξαφνικά στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας και δε μπορείτε να κοιμηθείτε, ίσως είναι μία πρώτη ένδειξη κάποιου προβλήματος με τον θυρεοειδή σας. Ένας υπερενεργός θυρεοειδής εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να υπέρ- διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να οδηγεί σε αϋπνία. Αντίστοιχα, και στην περίπτωση που αισθάνεστε μόνιμα κουρασμένοι και με έντονο το αίσθημα της υπνηλίας, ενδεχομένως ο θυρεοειδής σας να υπολειτουργεί και να μην επιτρέπει στο σώμα να παράγει τη σωστή ποσότητα ορμονών.

Άγχος χωρίς αιτία
Στην περίπτωση που είστε ένας ιδιαίτερα ήρεμος και χωρίς άγχος άνθρωπος αλλά ξεκινήσετε να παρουσιάζετε αγχωτική συμπεριφορά, τότε ίσως ο θυρεοειδής σας να είναι υπερδραστήριος. Η υπερέκκριση ορμονών του θυρεοειδούς συχνά προκαλεί φαινόμενα όπου ο ασθενής παρουσιάζει άγχος χωρίς μία λογική αιτία. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει περισσότερη διέγερση του εγκεφάλου, σε σημείο πολλές φορές μάλιστα, που αυτό έχει και σωματικές επιπτώσεις.

Αλλαγές στις εντερικές συνήθειες
Η συχνή δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν επίσης ρόλο στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του πεπτικού σας συστήματος. Ένας υπερενεργός θυρεοειδής μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Αν δηλαδή παρουσιάζετε συχνή ευκοιλιότητα, αλλά όχι διάρροια, και αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα πιο συχνά τότε ενδεχομένως να έχει «απορρυθμιστεί» ο θυρεοειδής σας.

Αδυνατίζουν τα μαλλιά σας;
Τα προβλήματα στον θυρεοειδή συχνά φαίνονται και στις τρίχες. Αν τα μαλλιά σας (ή ακόμα και οι τρίχες από τα φρύδια σας) αδυνατίζουν, τότε αυτό είναι ένα από τα πιο συνήθη και ύποπτα δείγματα προβλημάτων με τον θυρεοειδή αδένα. Η ανώμαλη λειτουργία του θυρεοειδούς διαταράσσει τον κύκλο ζωής των τριχών σας με αποτέλεσμα αυτές να γίνονται πιο αδύναμες και να μην αντέχουν όσο θα έπρεπε.

 

Εφίδρωση σε τυχαίες στιγμές
Η υπερβολική εφίδρωση όταν δεν ασκείστε μάλιστα είναι ένας ακόμα σιωπηλός «ένοχος» ενός υπερενεργού θυρεοειδούς. Η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι να ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού. Η υπερέκκριση ορμονών περισσότερο από το φυσιολογικό σημαίνει διατάραξη του μεταβολισμού, γεγονός που σε πολλούς ανθρώπους μεταφράζεται σε υπερβολική εφίδρωση.

Μήπως τα ρούχα σας σας στενεύουν;
Αν το παντελόνι σας το αισθάνεστε πιο σφιχτό παρά το γεγονός ότι δεν έχετε πάρει κιλά ή αλλάξετε συνήθειες διατροφής ή άσκησης, μάλλον πρέπει να ρίξετε το φταίξιμο σε έναν υποδραστήριο θυρεοειδή. Η έλλειψη ορμονών μειώνει το μεταβολικό ρυθμό και την καύση των θερμίδων και το πιο πιθανό είναι να παρουσιάσετε κάποια ανεξήγητα παραπανίσια κιλά. Αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, όπου χάνετε κιλά χωρίς λόγο και αιτία, πριν χαρείτε για το κατόρθωμά σας, φροντίστε να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.

Απώλεια μνήμης
Όταν ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά, ούτε ο εγκέφαλός μας λειτουργεί. Με έναν υποδραστήριο θυρεοειδή, πολλοί βιώνουν την εμπειρία ενός «ομιχλώδους εγκεφάλου». Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζεται μία μικρή σύγχυση στην προσπάθειά να θυμηθεί κάποιος κάτι ή ότι αισθάνεται πνευματική κούραση. Η ουσία είναι ότι ένας θυρεοειδή που δε λειτουργεί σωστά, δεν εκκρίνει την ανάλογη ποσότητα ορμονών με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για κάποιον να συγκεντρωθεί.