Όσοι έχουν ελιές στο δέρμα τους, ειδικά αν αυτές βρίσκονται σε σημεία που εκτίθενται συνεχώς στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως το πρόσωπο και τα χέρια, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος. Σημαντική παράμετρος είναι η συχνότητα και η διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, καθώς όσο περισσότερο παραμένουμε εκτεθειμένοι, ειδικότερα τις απαγορευτικές ώρες, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Μια ελιά στο δέρμα είναι συνήθως ακίνδυνη, εκτός κι αν ερεθιστεί ή παρουσιάσει αλλοιώσεις ως προς το σχήμα, το μέγεθος ή την υφή της. Ο ήλιος ερεθίζει τις ελιές, ειδικότερα εάν η έκθεση είναι άμεση και όχι από αντανάκλαση.

Αν και ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος είναι αυξημένος για τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μαλλιά ή μάτια, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν σκούρο δέρμα και σκούρα μαλλιά και μάτια δεν κινδυνεύουν.

Γιατί συνδέονται οι ελιές με το μελάνωμα

Το δέρμα μας παίρνει το χρώμα του από τα μελανοκύτταρα που διαθέτει. Τα μελανοκύτταρα είναι εξειδικευμένα δερματικά κύτταρα, που παράγουν τη χρωστική μελανίνη. Όταν τα μελανοκύτταρα εκτίθενται στον ήλιο, παράγουν περισσότερη μελανίνη και γι” αυτό μαυρίζουμε.

Οι ελιές στο δέρμα αποτελούν μάζες συσσωρευμένων μελανοκυττάρων, γι” αυτό και έχουν σκούρο χρώμα.

Το μελάνωμα, ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος, εκδηλώνεται, όταν τα μελανοκύτταρα μεταλλάσσονται (μεταβάλλεται το DNA τους) και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Αυτός είναι ο λόγος που τα άτομα με πολλές ελιές στο δέρμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος, προκαλώντας αλλοιώσεις που κάνουν τα μελανοκύτταρα να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ