Βατικανό: Πράξη αλληλεγγύης η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο»

«Τώρα που η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι τόσο έντονη στο μέτωπο του Αιγαίου, με την επίσκεψή του στην Λέσβο, ο πάπας θέλει να κάνει σαφή την ανησυχία και τη συμμετοχή του», δήλωσε στο ραδιόφωνο Radio Vaticana o εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

«Από την στιγμή, όμως, που βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία, από την άποψη της Χριστιανικής Εκκλησίας είναι κυρίως ορθόδοξη, ο πάπας πραγματοποιεί την επίσκεψη αυτή με τις αρμόδιες ορθόδοξες αρχές, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης και οικουμενικής εγγύτητας προς το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο, η οποία πραγματοποιείται οικουμενικά από τους εκπροσώπους των χριστιανικών εκκλησιών», προσέθεσε ο Φεντερίκο Λομπαρντι.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού, τέλος, συμπλήρωσε: «Είναι μια πρόσκληση για ανάληψη ευθύνης και για συμμετοχή η οποία απευθύνεται προς όλους: ο πάπας δεν προβαίνει σε πράξεις με άμεσο πολιτικό χαρακτήρα. Προβαίνει σε πράξεις ανθρώπινου, ηθικούκαι θρησκευτικού χαρακτήρα, με ιδιαίτερη σημασία και αναφορά στην ευθύνη του καθενός, ανάλογα με τον ρόλο του, τη θέση του στην κοινωνία και τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του. Πρόκειται σαφώς και για μια πρόσκληση προς του πολιτικούς να δράσουν αναζητώντας τις πιο ανθρώπινες λύσεις, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν, κατά τις μεγάλες αυτέςαλλαγές της εποχής μας».