Mercedes GLE, το νέο SUV

H Mercedes αποκάλυψε το νέο της SUV με την ονομασία GLE που θα αντικαταστήσει την ML.

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν την επίσημη πρεμιέρα της στην έκθεση αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, που θα ανοίξει τις πύλες της την 1η Απριλίου, η Mercedes έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες και στοιχεία του νέου μεγάλου – μεσαίου SUV με την ονομασία GLE, το οποίο θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη ML.

Έχοντας εντάξει νέα μοντέλα στη γκάμα των SUV, η Mercedes επέλεξε μια νέα κωδικοποίηση που περιέχει πάντα το γράμμα G, ως φόρο τιμής στην εμβληματική σειρά G-Wagen. Έτσι, το αρκτικόλεξο GLA αφορά το Compact SUV που βασίζεται στη σειρά Α, το GLC αντικαθιστά το GLK και αφορά το μοντέλο που βασίζεται στη σειρά C, η νέα GLE αντικαθιστά την ML και βασίζεται στη σειρά Ε, και η κορυφαία GLS αντικαθιστά την GL και βασίζεται στη σειρά S.

Αναφορικά με τη GLE, αυτή βασίζεται στην ML αλλά με πολύ μεγάλες αλλαγές, τόσο αισθητικές, όσο και μηχανολογικές. Μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει η υιοθέτηση ενός βασικού δίλιτρου κινητήρα diesel που αποδίδει 204 ίππους και έχει μέση κατανάλωση μόλις 5,4 λίτρα και εκπομπές CO2 140 γρ./χλμ. Εντελώς νέα είναι και μια plug in hybrid εκδοχή του μοντέλου με την ονομασία 500 e 4MATIC, μια τεχνολογία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη γκάμα των SUV της εταιρείας. Η απόδοση του συνδυασμού κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικού φτάνει τους 442 ίππους, αλλά η μέση κατανάλωση είναι μόλις 3.3 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2  78 γρ./χλμ. Αποκλειστικά ως ηλεκτρική, η 500 e4Matic μπορεί να κινηθεί για 30 περίπου χιλιόμετρα.

Επιπλέον διαθέσιμες εκδόσεις είναι η GLE 300d με κινητήρα V6 diesel 258 ίππων, η GLE 400 με κινητήρα βενζίνης  twin-turbo V6 333 ίππων και η GLE 500 με κινητήρα βενζίνης  twin-turbo V8 απόδοσης 438 ίππων. Στην κορυφή τοποθετούνται δύο εκδόσεις AMG, η «απλή» GLE 63 AMG με 557 ίππους και η GLE 63 AMG S με 585PS. Όλοι οι κινητήρες της νέας GLE εξασφαλίζουν σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης, 17% κατά μέσο όρο, χάρη και στην υιοθέτηση του νέου αυτόματου κιβωτίου 9 σχέσεων με την ονομασία 9G-tronic.

Το εσωτερικό είναι ανασχεδιασμένο με πιο ορατή αλλαγή αυτή της υιοθέτησης μιας μεγάλης οθόνης αφής 7.0 ή 8.0 ιντσών ανάλογα με την έκδοση, που παίζει το ρόλο του media controller του συστήματος infotainment. Ο οδηγός, μέσω του συστήματος Dynamic Select έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το πρόγραμμα οδήγησης που επιθυμεί μέσα από 4 διαφορετικά προγράμματα, που αυξάνονται στα έξι όταν έχει επιλεγεί η μετάδοση της κίνησης σε όλους τους  τροχούς και το πακέτο αναβάθμισης Off-Road για χρήση εκτός δρόμου.

Στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας και της υποβοήθησης του οδηγού η GLE ενσωματώνει όλα τα σύγχρονα συστήματα της Mercedes, όπως το Crosswind Assist , το Collision  Prevention Assist  Plus, το DISTRONIC PLUS με Steering Assist και Stop&Go Pilot, το PRE-SAFE® Brake για προστασία των πεζών, το BAS PLUS με Cross-Traffic Assist, το Active Blind Spot Assist, το Active Lane Keeping Assist και το PRE-SAFE® PLUS.

Πηγή: gazzetta.gr