Εντυπωσιακή Jaguar XF (video)

Δεν είναι μόνο τα… ακροβατικά προσόντα της Jaguar XF εντυπωσιακά.

Μπορεί η επίσημη παρουσίαση της νέας Jaguar XFστο Λονδίνο να περιλάμβανε ένα εντυπωσιακό πέρασμα πάνω από τον Τάμεση σε… συρματόσχοινα, ο πόθος της όμως δεν είναι να μείνει στην ιστορία ως ισορροπιστής, αλλά ως ένας άξιος ανταγωνιστής των γερμανικών premium sedan. Με στόχο λοιπόν τη σειρά E της Mercedes και την 5 της BMW, η Jaguar προίκισε τη νέα XF με νέα σχεδίαση, μεγαλύτερο μεταξόνιο, αλλά σημαντικά χαμηλότερο βάρος και πολύ πιο οικονομικούς κινητήρες. Διατηρώντας τις αναλογίες της απερχόμενης XF, ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Jaguar Ian Callum, δήλωσε ότι η αισθητική του νέου μοντέλου βασίζεται στην «λογική της απλότητας και τις απέριττης ομορφιάς».

Η XF χρησιμοποιεί το νέο πάτωμα «εκτεταμένης χρήσης αλουμινίου», στο οποίο περισσότερο από 75% των δομικών του μερών είναι κατασκευασμένο από κράμα του ελαφρού μετάλλου. Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο έχουν εξοικονομηθεί περίπου 190 κιλά, ενώ σε σχέση με τον ανταγωνισμό η νέα XF είναι κατά μέσο όρο 80 κιλά ελαφρύτερη. Παράλληλα, η αντίσταση σε στρέψη έχει αυξηθεί κατά 28%.

Η νέα αρχιτεκτονική απέφερε και σημαντικό κέρδος για το χώρο επιβατών. Παρότι το νέο μοντέλο είναι κατά 7 χιλιοστά πιο κοντό από το απερχόμενο, έχει 51 ολόκληρα χιλιοστά μακρύτερο μεταξόνιο (2.960) που σημαίνει σημαντικά βελτιωμένη άνεση ειδικά για τους πίσω επιβάτες.

Με τον κινητήρα εμπρός και την κίνηση να μεταδίδεται στους πίσω τροχούς, η XF έχει μια ιδανική σχεδόν κατανομή βάρους 50:50. Η ανάρτησή της στους εμπρός τροχούς περιλαμβάνει διπλά  ψαλίδια, ενώ στους πίσω πολλαπλούς συνδέσμους. Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τις παραμέτρους ρύθμισης της ανάρτησης, του συστήματος διεύθυνσης, του κινητήρα και του αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων, μέσω του ηλεκτρονικού προγράμματος Configurable Dynamics.

Στη βάση της γκάμας της νέας XF βρίσκονται οι κινητήρες της σειράς Ingenium, δηλαδή ένας δίλιτρος turbo diesel με αποδόσεις  ισχύος 167 ίππων και ροπή 380Nm ή  180 ίππων και 430 Nm. Όταν συνδυάζεται με εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο (υπάρχει επίσης ένα προαιρετικό 8-τάχυτο αυτόματο), η έκδοση των 167 ίππων έχει εκπομπές CO2 μόλις 104 γρ./χλμ. Οι προσφερόμενοι κινητήρες κορυφώνονται με έναν 3.0 λίτρων V6 twin turbo diesel με 300 ίππους και ένα V6 3.0 λίτρων turbo βενζίνης, με ισχύ  380 ίππων. Οι κορυφαίοι κινητήρες διατίθενται μόνο με το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων.

Πηγή: gazzetta.gr