Με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και μετά από συνεννόηση με τις διοικήσεις των εποπτευομένων οργανισμών του υπουργείου, συνεχίζεται η παροχή δωρεάν είσοδος
για προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι άνεργοι, καθώς και σε ΚΑΠΗ, φορείς προγραμμάτων απεξάρτησης κ.α.

Ήδη στις 13 Ιουνίου η Εθνική Λυρική Σκηνή πραγματοποίησε τη γενική πρόβα της παράστασης της «Τόσκα» στο Ηρώδειο υποδεχόμενη 1500 ανέργους που την παρακολούθησαν δωρεάν, ενώ σήμερα και αύριο στις 8 μμ στο θέατρο «Ολύμπια» οι σπουδαστές του Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ παρουσιάζουν την οπερέτα του Ζακ Όφενμπαχ «Ο Ορφέας στον Άδη», σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία του Στέφαν Γκραίγκλερ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης. Και έπεται συνέχεια. Ανάλογες πρωτοβουλίες σχεδιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Επίσης το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσφέρει 800 προσκλήσεις σε ΚΑΠΗ των δήμων της Δυτικής Αττικής και της περιοχής Αργολίδας για τις παραστάσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου .

Ανάλογες πρωτοβουλίες, για άλλες περιοχές, θα ακολουθήσουν και για τις άλλες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και εν γένει για τις επόμενες παραστάσεις των φετινών Επιδαυρίων.