Σαν σήμερα γεννήθηκε ο καλύτερος παίχτης που έχει παίξει ποτέ μπάσκετ και ακούει στο όνομα Έρβινγκ «Μάτζικ» Τζόνσον.

Ο Αμερικανός αποτέλεσε την επιτομή της τελειότητας όσον αφορά στην καλαθοσφαίριση οδηγώντας το άθλημα σε ένα άλλο επίπεδο που άλλος άνθρωπος δεν έχει ξαναφτάσει. Πολλοί είπαν πως ο Μάτζικ άλλαξε το μπάσκετ και ίσως έχουν δίκιο ως προς τον τροπο σκέψης των αθλητών, αλλά η αλήθεια είναι πως ο 56χρονος πλέον άσος έφτασε το μπάσκετ το ίδιο στο τέλειο, αλλά ήταν ο μόνος που το κατάφερε και κανείς αντάξιος του δε βρέθηκε να το συνεχίσει.

Πολύς είναι ο κόσμος που υποστηρίζει πως ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής της ιστορίας -και δεν μπορώ να τους αδικήσω-, αλλά το μεγαλείο του Τζόνσον είναι πως τα κομψοτεχνήματα που έκανε στο παρκέ δεν μπορούν να αντιγραφούν. Πολλοί για παράδειγμα αναφέρουν πως ο Κόμπε Μπράιαντ είναι ένας μίμος του «MJ» -κοινώς σαχλαμάρες-, δηλαδή έχει βρεθεί κάποιος που κάνει σε όποιο βαθμό είναι αυτό τις κινήσεις του «Air Jordan». Αυτά που έκανε ο θρύλος των Λέικερς δε μπόρεσε ουδείς.

Ο κορυφαίος πλέι μέικερ του παρελθόντος είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ που μπορούσε να αγωνιστεί και στις πέντε θέσεις σε άμυνα και επίθεση και από τους λίγους που έκαναν στο παρκέ τα ΠΑΝΤΑ. Σκοράρισμα, πασάρισμα, ριμπάουντ, κλεψίματα, για αυτό το λόγο η στατιστική του κατηγορία ήταν γεμάτη από triple-double.

Επίσης ο Αμερικανός είχε το πλεονέκτημα και την ικανότητα να κάνει καλύτερο το συμπαίχτη του, όποιος και αν ήταν αυτός και κατάφερνε να πρωταγωνιστεί με την ομάδα του, είτε δίπλα του είχε τον Τζαμπάρ, είτε τον Ντίβατς, είτε τον Σκοτ, είτε τον Κούπερ, είτε το Γουόρθι, είτε το Ράμπις, διότι όπως έχει πει στο παρελθόν: «Μην κοιτάς τι μπορούν οι άλλοι να κάνουν για σένα. Κοίτα εσύ τι μπορείς να κάνεις για τους άλλους.»

Ως παίχτης των Λος Άντζελες Λέικερς κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1980, 1982, 1985, 1987, 1988), αναδείχθηκε MVP των Τελικών 3 φορές (1980, 1982, 1987), ισάριθμες φορές πολυτιμότερος της σεζόν, ενώ αναδείχθηκε και 12 φορές All Star, εκεί όπου 2 φορές ήταν ο MVP (1990 & 1992).

Ο Έρβινγκ Τζόνσον επιτέλεσε μεγάλο έργο και εκτός παρκέ, αφού στις 7 Νοεμβρίου του 1991, ανακοίνωσε πως είναι φορέας του ιού HIV και ως αποτέλεσμα δεν μπορούσε να συνεχίσει να παίζει. Για την ακρίβεια σταμάτησε να παίζει. Από εκείνη την ημέρα οι ΗΠΑ με τον Μάτζικ ηγέτη ξεκίνησαν την μεγαλύτερη καμπάνια στην ανθρώπινη ιστορία προφύλαξης από έναν θανατηφόρο ιό. Μέσω του παραδείγματός του, εκατομμύρια νέοι και νέες σώθηκαν, η επιστήμη βελτίωσε κάπως τις συνθήκες διαβίωσης των φορέων και πλέον η ανθρωπότητα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμα μάστιγα.

Ο Μάτζικ -δεν περιγράφει άλλον άνθρωπο με τέτοια ακρίβεια η συγκεκριμένη λέξη- ήταν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, διότι πολύ απλά αυτά που εφηύρε στον αγωνιστικό χώρο απλά δεν αντιγράφονται ή δεν μπορεί άλλος νους να αντιληφθεί καν.

«Never fear, E.J. is here!»