ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΛΙΑΓΚΑ από την ΕΣΗΕΑ: Τι συνέβη και η απάντηση του

Ελεγκτέος από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κρίθηκε ο Γιώργος Λιάγκας, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του Συμβουλίου.

Αιτία ήταν η συμμετοχή του παρουσιαστή στη διαφήμιση αποσκληρυντικού πλυντηρίου Calgon. H συμμετοχή του αυτή στην διαφημιστική καμπάνια, έρχεται σε αντίθεση προς το άρθρο 5, παρ. γ” του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς». Η ποινή που του επεβλήθη και από το ΔΠΣ είναι η προσωρινή διαγραφή 5 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Το υπόμνημα-απάντηση του Λιάγκα:

«Θα επιθυμούσα αρχικά να εκφράσω τη λύπη μου, που δεν μπορώ να παραστώ αυτοπροσώπως, καθώς οι καθημερινές επαγγελματικές μου υποχρεώσεις (καθημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και καθημερινή μεσημεριανή ραδιοφωνική εκπομπή) καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτό ασέβεια προς το όργανό σας. Σέβομαι την απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου μας, προσδοκώ όμως την περαιτέρω κατανόηση των θέσεών μου από εσάς.
Σε ότι αφορά τώρα τη συμμετοχή μου σε τηλεοπτική παραγωγή ενημέρωσης της χρήσης καταναλωτικού προϊόντος (Calgon),όπως ανέφερα και στο πρωτοβάθμιο όργανο, προφανώς και γνώριζα ότι πρόκειται για ενέργεια προωθητικού χαρακτήρα. Το γεγονός όμως ότι είχε την μορφή συνεντεύξεων με ειδικούς, μέσω των οποίων προέκυπταν τα οφέλη από τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, άρα κομμάτι που αφορά και δημοσιογραφική εργασία, θεώρησα ότι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη ενέργεια σε σχέση με άλλες καθ” αυτό διαφημιστικές καμπάνιες.
Είναι δε γνωστό, ότι πλέον στην συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, που παρουσιάζουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, κάτι τέτοιο, δηλαδή οι έμμεσες αναφορές σε προϊόντα, είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο, φυσιολογικό και επιβεβλημένο, γιατί έτσι προκύπτουν κέρδη για τα μέσα και άρα μέσω αυτών πληρώνονται και οι εργαζόμενοι.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δικαιολογηθώ, δεν θεωρώ όμως ότι έκανα κάτι περισσότερο από αυτό που η πλειοψηφία των συναδέλφων που έχουν δικές τους εκπομπές σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο και στις οποίες απασχολούνται 100άδες δημοσιογράφοι, κάνουν.
Έχω την τύχη να ασχολούμαι με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας περί τα 18 χρόνια. Στα περισσότερα από αυτά έχω ηγηθεί ομάδων, εκπομπών, εφημερίδων και διαδικτυακών τόπων, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας σε δημοσιογράφους με γνώμονα τη συναδελφική αλληλεγγύη. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να προσβάλλω ή να ευτελίσω το λειτούργημά το οποίο εκτελούμε ή να παραβώ τις αξίες που προκύπτουν από το Καταστατικό, αλλά και από το ήθος και την προσωπικότητα του καθένα μας ξεχωριστά.
Λυπάμαι για την αναστάτωση που προκάλεσα και δηλώνω πως θα σεβαστώ την οριστική απόφαση του οργάνου σας».