«Αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές από το πεντασέλιδο κείμενο, πάμε σε ρήξη»

Την πεποίθησή του πως «το τελευταίο κείμενο των θεσμών δεν έδινε την δυνατότητα να αναπνεύσει η ελληνική Κοινωνία» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους δημοσιογράφους Όλγα Τρέμη και Νίκο Ευαγγελάτο ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νέο κείμενο από την πλευρά των δανειστών παρά τα όσα ακούστηκαν με τη μορφή φημών σήμερα.

«Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Τσίπρα και Γιούνκερ. Η αποψινή επικοινωνία, και το λέω εντελώς διπλωματικά αυτό, έγινε μετά από πρωτοβουλία και των δυο. Ήθελαν και οι δύο να μιλήσουν. Δεν υπάρχει νέο σχέδιο στο τραπέζι. Είμαστε σίγουροι πως θα συνεχιστούν οι επαφές και μπορεί να προκύψει και ένα νέο σχέδιο. Το θέμα, όμως, είναι τι ακριβώς θα είναι αυτό το σχέδιο» σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε πως: «Το τελευταίο κείμενο των θεσμών δεν έδινε την δυνατότητα να αναπνεύσει η ελληνική κοινωνία. Ευελπιστούμε πως στο τέλος θα υπάρχει αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Η πρόταση της κυβέρνησης διέρρευσε την προηγούμενη Δευτέρα και όχι με ευθύνη της κυβέρνησης άρα είχαμε κείμενο και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Δεν θα αφήσουμε την χώρα ξεκρέμαστη. Θα συνεχίσουμε της διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις. Δεν πιστεύω ότι είναι λογικό πως θα επιμείνουν σε μια πρόταση που γνωρίζουν πως δεν θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και όχι απλά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς σε αντίθεση με τους θεσμούς κάναμε προσπάθεια να φτάσουμε σε συμφωνία».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «δεν θα πάρουμε χρήματα από τον κόσμο που έχει… στεγνώσει» και πως το μεγαλύτερο βάρος στη φορολογία θα «σηκώσουν αυτοί που μπορούν» και συμπλήρωσε πως «ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο και 13η σύνταξη  θα αποτυπωθούν ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης σημείωσε πως: «Η πρόταση που έκανε ο κ. Τσίπρας αφήνει την κοινωνία να ανασάνει; Η φορολογία που προτείνει είναι μείωση μισθών και συντάξεων. Πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική όσο υπάρχει ακόμα καιρός» και συμπλήρωσε πως: «Τις προτάσεις που έκαναν οι θεσμοί στην κυβέρνηση εμείς την είχαμε απορρίψει». Επιπλέον ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι: «Ρήξη σημαίνει καταστροφή και ασύντακτη χρεωκοπία. Σημαίνει να χάνεις μέσα σε λίγες ημέρες το 50% του ΑΕΠ σου. Ο κ. Λαπαβίτσας σήμερα είπε να τρώμε με δελτίο. Εκεί θέλουν να μας πάνε».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο και πάλι ο κ. Σακελλαρίδης ο οποίος απάντησε στον κ. Καραγκούνη ότι: «Αυτά που μας ζητάνε σήμερα οι θεσμοί είναι τα απόνερα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και εν τέλει τι ζητά η ΝΔ να υπογράψουμε αυτό το πεντασέλιδο κείμενο; Αυτό θέλει; Να μας πει. Και ας μη μιλάνε σα να έχουν προέλθει από παρθενογένεση. Ήταν η κυβέρνηση της χώρας μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο».

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε με νόημα πως: «Δίνουμε μάχη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Κανείς δεν θέλει την ρήξη. Ούτε εμείς αλλά ούτε και οι δανειστές οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλήρως τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο. Αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές από το πεντασέλιδο κείμενο προφανώς και πάμε σε ρήξη. Είμαστε όμως σίγουροι πως καμία πλευρά δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο» .