Η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι μία απόφαση που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, την ώρα μάλιστα που τα οικονομικά στοιχεία της χώρας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά, αναφέρει το Bloomberg.

Παράλληλα, το άρθρο αναφέρεται στη «σημερινή «αιματοχυσία» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και τα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βιομηχανική παραγωγή και άλλα μακροοικονομικά μεγέθη».

Σύμφωνα με το άρθρο, η ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εάν δεν υπάρξει ανακούφιση του χρέους, δημιουργεί αρκετά προβλήματα, ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να «κάνει τη δουλειά του», με δεδομένη την ψήφιση των βασικών προαπαιτούμενων από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Το πιθανότερο είναι, πάντως, η Ελλάδα να χρειαστεί ένα ακόμη δάνειο-γέφυρα, προκειμένου να κατορθώσει να αποπληρώσει την ΕΚΤ, ενώ η Ευρωζώνη μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή νέων προϋποθέσεων, προκειμένου να το δώσει», σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει:

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, κάτι το οποίο, εάν τελικά συμβεί, θα αναγκάσει τον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές. Όσο διαρκεί το αδιέξοδο ή έστω η έλλειψη ορατού διεξόδου κανείς δεν περιμένει ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και των επενδυτών, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης και της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα την ανακούφιση μέρους του χρέους της χώρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το νέο πρόγραμμα στήριξης – είτε συμμετάσχει είτε όχι το ΔΝΤ – φαίνεται προορισμένο να αποτύχει.

«Η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες που τη στηρίζουν πρέπει να υποχωρήσουν για το θέμα του χρέους και να δεχθούν ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης – αυτοί που αφορούν την «απαγόρευση» ανακούφισης του χρέους ενός κράτους – μπορούν να καταστούν περισσότερο ευέλικτοι. Η επιμονή σε μη ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα βλάψει τελικώς τους ίδιους τους πιστωτές – και τη Γερμανία περισσότερο απ” όλους – καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφή την ήδη διαλυμένη ελληνική οικονομία» καταλήγει το άρθρο.