«Ακόμη δεν διασώθηκε» (η Ελλάδα) είναι ο τίτλος άρθρου στη σημερινή έντυπη έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt:

«Μετά το χάος των τελευταίων μηνών, οι πιστωτές της Ελλάδας χαίρονται ακόμη και με μικρές επιτυχίες» γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί των τεσσάρων θεσμών διαμένουν πλέον στο Hilton, αποκτούν πρόσβαση στα υπουργεία, ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή.

Ιδιαίτερα κολακευτικά είναι τα σχόλια της Κομισιόν, που εκτιμά ότι «οι συνομιλίες για το τρίτο πρόγραμμα βρίσκονται σε καλό δρόμο. Θέλουν συμφωνία με κάθε τίμημα, αναφέρει εκπρόσωπος της ευρωζώνης. Ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, είναι σαφώς πιο επιφυλακτικές, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Και στη διευρυμένη τετραμερή, όμως, δεν συμμερίζονται όλοι την ευφορία των συναδέλφων από τις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να “βελτιώθηκαν”, εντούτοις δεν έχουν ακόμη “ομαλοποιηθεί”. Το ότι αναδεικνύονται σε τόσο μεγάλο βαθμό οι επιτυχίες οφείλεται μάλλον στη στενότητα του χρόνου. Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα πρέπει να εμβάσει 3,2 δις ευρώ στην ΕΚΤ. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει εκταμιευτεί η πρώτη δόση. Στο Βερολίνο θεωρούν το χρονοδιάγραμμα αυτό κάτι παραπάνω από φιλόδοξο. Την ίδια ώρα, όμως, πολλές χώρες απορρίπτουν μια νέα χρηματοδότηση-γέφυρα. Με δεδομένη τη δύσκολη αυτή κατάσταση, εκπρόσωπος της τετραμερούς προειδοποιεί: “Ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Graccident εξακολουθεί να είναι πιθανό».

«Ο χρόνος για το νέο πακέτο βοήθειας λιγοστεύει» παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, που σημειώνει:

«Στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας οι διεθνείς πιστωτές και η κυβέρνηση των Αθηνών προσήλθαν με υψηλές απαιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η Αθήνα επιθυμεί να καταβληθούν στο πλαίσιο της πρώτης δόσης ήδη 20 με 25 δις ευρώ. Στον αντίποδα, και σύμφωνα με τον κυριακάτικο τύπο, οι πιστωτές παρουσίασαν στην ελληνική κυβέρνηση έναν κατάλογο σκληρών απαιτήσεων».