«Έχουμε την ξεκάθαρη εκδήλωση, τη διάθεση και πρόθεση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφοφόρων του να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πιστός στις προγραμματικές του δηλώσεις, στο πρόγραμμά του και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που είπε όχι. Αυτό είναι, δεν είναι ούτε νέο κόμμα ούτε νέο τμήμα», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χθεσινή εκδήλωση σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός δεύτερου κομματιού στο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Λαπαβίτσας επισήμανε ότι «έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απαραίτητο, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, πρόγραμμα αλλαγών, πρόγραμμα ανάπτυξης κλπ. Ριζοσπαστικό πρόγραμμα το οποίο ψήφισε ο ελληνικός λαός, ο ελληνικός λαός αυτό θέλει το είπε σε όλους τους τόνους επανειλημμένως κα το είπε και στο δημοψήφισμα. Αυτό το πρόγραμμα δεν γίνεται εντός του πλαισίου της ευρωζώνης, αυτό μας το είπαν οι δανειστές. Εμείς λέμε ότι θέλουμε το πρόγραμμα το οποίο θέλει και ο ελληνικός λαός και εφόσον δεν γίνεται μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης θα πάμε κόντρα σε αυτό και θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτό λέμε και αυτό είναι που πρέπει να λυθεί από τον κόσμο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις και στο δημοψήφισμα, τόνισε ότι «οι δημοσκοπήσεις λένε αυτά που λένε εγώ όμως ξέρω ότι ο ελληνικός λαός είπε όχι στα μνημόνια κατά 62%. Αυτό δεν είναι δημοσκόπηση, είναι δημοψήφισμα. Είναι η επίσημη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού και είπε δεν θέλω μνημόνια.

Έχετε δίκιο δεν ρωτήθηκε για το ευρώ ή όχι, ρωτήθηκε όμως για τα μνημόνια και ψήφισε εναντίον του μνημονίου και ξύπνησε με μνημόνια. Αυτό είναι μια αντίφαση η οποία πρέπει να λυθεί» .

«Αυτό θα λυθεί με ένα μόνο τρόπο, να καταθέσουμε σοβαρή εναλλακτική πρόταση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε δημιουργία εθνικού νομίσματος. Με διαπραγματεύσεις, με συντεταγμένο τρόπο διότι εάν δεν κάνουμε αυτό θα εφαρμόσουμε τα μνημόνια και η Ελλάδα είναι τελειωμένη. Δεν υπάρχει προοπτική με το τρίτο μνημόνιο. Αυτά που λέγονται ότι αν το εφαρμόσουμε προσεκτικά, αν κάνουμε και αν δείξουμε είναι αβάσιμα πράγματα, δεν θα πάμε πουθενά.

Δεν εφαρμόζεται εν πολλοίς το νέο μνημόνιο δηλαδή η προοπτική ότι εμείς θα πάρουμε 3,8 δις νέων φόρων από μια οικονομία που ήδη δεν πληρώνει τους φόρους της και η οποία είναι στο όριο της φοροδοτικής ικανότητας, είναι κωμική. Δεν γίνεται αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε, απλώς δεν γίνεται και αν επιχειρήσουμε να το εφαρμόσουμε θα προκαλέσουμε μακροχρόνια ασφυξία, μακροχρόνιο θάνατο ουσιαστικά.

Άρα έχουμε μια εναλλακτική και αυτή είναι να αρχίσουμε να συντάσσουμε την πρόταση του πως θα περάσουμε στην δημιουργία εθνικού νομίσματος με τρόπο συντεταγμένο, λογικό, με διαπραγματεύσεις για να μην έχουμε ακραία φαινόμενα».

Σχολιάζοντας την υπόθεση που έχει ξεσπάσει με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο Κώστας Λαπαβίτσας, υπογράμμισε ότι «ο Βαρουφάκης δεν ήταν ποτέ υπέρ της εξόδου από το ευρώ, ποτέ. Ο κ. Βαρουφάκης έχει πάντα τοποθετηθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Τώρα το τι συζητήσεις έκανε με δυο φίλους του, το τι είπε με τον κ. Τσίπρα ή τι έκανε από εδώ και από εκεί αυτά δεν μπορώ να τα ξέρω γιατί δεν είχα ποτέ εμπλακεί αλλά αυτά δεν συνιστούν σχέδιο. Δεν συνιστούν πρόταση εξόδου όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι.

Η πρόταση εξόδου από το ευρώ πρέπει να είναι καταρχήν ανοιχτή, να συμμετέχει ο κόσμος και δεν βασίζεται στο να πάρω τα ΑΦΜ από εδώ και να κάνω και να δείξω. Είναι μια σειρά βημάτων η οποία πρέπει να έχει λογική αλληλουχία και οικονομικό περιεχόμενο. Δεν συνιστούν σχέδιο εξόδου από το ευρώ όλα αυτά που ακούω όλο αυτό το διάστημα.

Δεν είναι αυτά σχέδιο εξόδου από το ευρώ, αυτά ίσως να είναι αναζητήσεις, να είναι κουβέντες, να είναι ορισμένες ιδέες πάντως σχέδιο εξόδου δεν είναι γιατί δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο. Αυτό που υπήρχε ήταν το σχέδιο παραμονής μέσα στο ευρώ και επιτυχίας των σκληρών διαπραγματεύσεων το οποίο απέτυχε. Τα άλλα ήταν αναζητήσεις μεταξύ τυρού και αχλαδίου ίσως.

Αυτό το οποίο εγώ θα ήθελα να δω ως σχέδιο και για το οποίο έχω κάνει δουλειά και για το οποίο υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εμπλακεί είναι άλλο πράγμα, είναι οικονομική ανάλυση με σειρά βημάτων και με ανοιχτή διαβούλευση με τον κόσμο».

Για το σχέδιο εξόδου από το ευρώ ο κ .Λαπαβίτσας, σημείωσε ότι «είναι πολλοί που λένε ποιο είναι το σχέδιο εξόδου από το ευρώ και απαιτούν από αυτούς που προασπίζουν την ιδέα να τους παρουσιάσουν ένα λεπτομερέστατο πράγμα και ο κόσμος το καταλαβαίνει λίγο σαν συνταγή μαγειρικής. Δηλαδή το σχέδιο εξόδου από το ευρώ πρέπει να είναι ένα σχέδιο όπως το να φτιάξουμε κέικ. Θα πάρουμε αλεύρι, θα πάρουμε αυγά, θα πάρουμε βούτυρο θα εκτελέσουμε , θα ψήσουμε για ένα χρονικό διάστημα και θα έχουμε το κέικ. Ε! δεν είναι αυτό το σχέδιο εξόδου όπως καταλαβαίνετε. Το βασικό μακροοικονομικό πρόβλημα είναι να λυθεί η αλληλουχία των βημάτων που απαιτούνται. Τι θα γίνει με τις τράπεζες, τι θα γίνει με το νόμισμα, τι θα γίνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από εκεί και πέρα πρέπει να εμπλακούν φορείς και άνθρωποι…

Αναφερόμενος, στο σχέδιο Βαρουφάκη, ο κ. Λαπαβίτσας, τόνισε: Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που εγώ θα ονόμαζα σχέδιο για απαλλαγή από τα δεσμά της ΟΝΕ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο συζητήθηκαν αλλά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με πραγματικό σχέδιο. Δεν συνιστούν σχέδιο και δεν είναι κάτι που εγώ θα αναγνώριζα ως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που πρέπει να γίνει.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να συνυπάρχουν στο ίδιο κόμμα δύο τόσο διαφορετικές φωνές ο κ. Λαπαβίτσας επισήμανε ότι «πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή αυτή, ο κόσμος του, τα μέλη του είναι παγωμένοι και έχουν δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να ακούσει πολλές φωνές και άλλες ιδέες. Δεν υπάρχει θέμα απονομιμοποίησης καμιάς άποψης και αυτό είναι θετικό. Θα έχουμε μια διαμάχη, μια διαπάλη το επόμενο διάστημα και πιστεύω ότι θα καταλήξει σε μια θετική κατεύθυνση αυτή την οποία εγώ προασπίζομαι και λέω ότι είναι η ιδανική κατεύθυνση για τη χώρα δηλαδή να αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνει πρόταση σοβαρή για απεμπλοκή από την Νομισματική Ένωση και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

«Εμείς θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση. Εμείς ψηφίζουμε εναντίον μνημονιακών σχεδίων και μνημονιακών νομοθετημάτων.

Αυτό το πράγμα δεν πρέπει να το ψηφίσουμε, εμείς δεν θα ψηφίσουμε μνημόνια αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν βγήκαμε στην κυβέρνηση, δεν κάναμε τους αγώνες που κάναμε όλο το διάστημα για να ψηφίσουμε μνημόνια όποιος και να είναι ο εκβιασμός και όποια και να είναι η κατάσταση.

Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μνημόνια από την άλλη δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να κάνουμε τέτοιο πράγμα», απάντησε ο Κώστας Λαπαβίτσας, ερωτώμενος στο πως θα αντιδράσει στην περίπτωση που η κυβέρνηση απειλείται με πτώση.