Μέρκελ: Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος

«Ελπίζω πως στο Eurogroup θα υπάρχουν αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, ώστε την Πέμπτη και την Παρασκευή να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ, «συζητήσαμε τις προτάσεις των τριών θεσμών, που η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει ή να παρουσιάσει εναλλακτικά μέτρα».

«Σημείο εκκινήσεως των συζητήσεων οι προτάσεις της Αθήνας» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι βάση της διαπραγμάτευσης ήταν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
«Είναι βιώσιμο το χρέος. Αυτό ξέρουμε, γνωρίζουμε πως μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν τίθεται θέμα χρέους. Μιλάμε για τη χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή» σημείωσε, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι ηγέτες δεν μίλησαν για τρίτο πρόγραμμα, αλλά για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος. «Πρέπει να κοιτάξουμε τη χρηματοδότηση δεύτερου προγράμματος» τόνισε.

Επίσης, διέψευσε το σενάριο για παράταση του ελληνικού προγράμμτος, στο οποίο αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ έκλεισε το ζήτημα του χρέους:

Δεν μιλήσαμε για σενάρια παράταση τριών ή έξι ή εννιά μηνών. Το 2012 είχαμε πει ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε σε βάθος χρόνου το θέμα του χρέους. Δεν πιέζει αυτή τη στιγμή το θέμα της απομείωσης του χρέους.

Ελπίζουμε και θέλουμε συμφωνία, αλλά το Eurogroup πρέπει να λάβει τις οριστιικές αποφάσεις. Μένουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα. Πρώτα, πρέπει να διευκρινιστεί το θέμα της χρηματοδότησης. Και το ΔΝΤ ζητάει κάτι τέτοιο.

«Πρώτα, πρέπει να εγκριθούν τα προαπαιτούμενα από το ελληνικό κοινοβούλιο και μετά θα πρέπει να εγκριθεί από τα άλλα κοινοβούλια» τόνισε για την επικείμενη συμφωνία.